НБУ одним продає долар по 14,1 грн, іншим - по 12,9 грн, - Пинзеник — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ одним продає долар по 14,1 грн, іншим - по 12,9 грн, - Пинзеник

Казна та Політика
4700
Колишній міністр фінансів, депутат Віктор Пинзеник заявив, що Національний банк одним банкам продає долари по 14,1 грн, а іншим – по 12,9, що, на його думку, створює передумови для спекуляцій.
“Аналіз результатів передостаннього валютного аукціону свідчить, що продано 134, 6 млн доларів: одним по максимуму – по 14,1 грн, Іншим по мінімуму – по 12,9. Різниця – 1,2 грн, або 8,5%. Перевести в річний вимір? Клондайк для спекулянта. НБУ повинен задавати курс, “вести” його, заявляючи при цьому один курс інтервенцій. “Ножиці” курсу завжди будуть підігрівати спекулятивний ажіотаж”, – заявив він.
На думку Пинзеника, щоб стабілізувати ситуацію на валютному ринку, Нацбанк повинен змінити свою політику. По-перше, колишній міністр радить на час припинити рефінансування банків, тому що вільної гривні на ринку зараз надто багато. По-друге, потрібно або припинити продавати валюту для потреб клієнтів (депозити, кредити), або змусити банки звітувати про її використання.
“Я знаю, скільки в Україні коштує сало, але вже не знаю, скільки коштує долар. Бо сало у вільному, легальному продажу, а долар вже тривалий час продається з-під поли. А це дуже небезпечна для економіки ситуація. І вона повинна бути швидко виправлена”, – заявив Пинзеник.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас