Ціна нафти може опуститися до $ 30 за барель - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна нафти може опуститися до $ 30 за барель - експерт

Енергетика
6383
Попит, що знижується на енергоносії і надлишкова пропозиція на тлі активного розвитку проектів альтернативної енергетики та енергоефективності може привести до падіння цін на нафту до рівня $ 30-50 за барель.
Таку думку висловив директор НТЦ “Психея” Сергій Сапегін.
Крім того, “синергетичний ефект впливу на ціну можуть мати і геополітичні та економічні процеси, які можуть створити передумови для виведення з біржової ціни на нафту спекулятивної фінансової складової, що і призведе до обвалу цін”, – вважає експерт.
За словами Сапегіна, утворення цін на нафту залежить від трьох чинників: попиту-пропозиції, інформаційної та фінансової складових.
“Що стосується попиту-пропозиції, то дефіциту нафти на світовому ринку зараз немає”, – заявив експерт.
Великі нафтові трейдери зберігають мільйони барелів сировини в танкерах. Це ресурс, який перевищує попит і готовий в найкоротший термін забезпечити ситуативне підвищення попиту на нафту. Схожа ситуація і з сховищами на суші. Експертні оцінки свідчать, що обсяги накопиченої нафти досягають 50 млн барелів. Це більш ніж половина всієї добової норми, що викидається на світовий ринок, і її вистачить для забезпечення дводенного споживання всієї економіки США, розповів Сапегін.
Також, він зазначив, що ще навесні таких запасів не було. Кром того, Ірак і Нігерія нарощують експорт. Лівія оголосила про збільшення видобутку на 14% до рівня 800 тис. барелів на добу. Наприкінці жовтня Іран планує почати біржову торгівлю нафтою на внутрішньому ринку в обсязі 100 тис. барелів на добу, а до кінця року очікується зняття з нього санкцій і збільшення поставок на світовий ринок нафти.
Вдобавок, посилаючись на дані Всесвітньої торгової організації, щодо прогнозу споживання нафти, який був знижений в поточному році до 3.1%, ССапегін повідомив, що прогнози зростання споживання нафти в світі стають все більш стриманими.
“Таким чином, ресурсне забезпечення світового ринку не викликає побоювань, а співвідношення попиту і пропозиції нафти свідчить на користь зниження цін”, – підкреслив він.
Аналізуючи інформаційну складову утворення цін на нафту, експерт розповів про те, що економічні показники свідчать про слабке зростання світової економіки. На даний момент спостерігається уповільнення зростання продуктивної активності у Франції та в Німеччині. Погіршилися економічні показники Китаю. Крім того, нестабільна політична ситуація в Гонконзі, ймовірно, призведе до зниження економічних показників другого за величиною світового споживача нафти.
Більш того, “долар, що дорожчає призводить до вилучення фінансових ресурсів із нафти. що дешевшає, і є найважливішим фактором зниження ціни на неї”, – зазначив Сапегін.
Говорячи про фінансову складову, експерт звернув увагу на інформацію, що з’явилася недавно. Інформацію про те, що найбільші світові нафтові активи Rockefeller Brothers Foundation, пов’язані з вугіллям і видобутком нафти, продаються.
Зокрема, власники компанії вирішили направити фінансові зусилля на боротьбу зі зміною клімату, замість нафтових проектів, які втрачають рентабельність і знаходяться в зоні ризику. Таким чином, фонд, який був буквально збудований на нафті, тепер не просто йде з цього ринку, а займеться інвестиціями в поновлювані джерела енергії.
“Це сигнал для інших інвесторів до продажу своїх нафтових активів, що послужить серйозним фактором до зниження цін на нафту”, – підкреслив Сапегін.
Також, за словами експерта, цікаво те, що РФ не виключає сценарію різкого зниження цін на нафту. Банк Росії розробив проект грошово-кредитної політики на 2015 рік і період 2016-2017 років, в якому описані три відносно лояльних до економіки країни сценарії розвитку світового ринку нафти. Проте вже зараз розробляється четвертий варіант дій у випадку “стресового” ​​сценарію – падіння світових цін на нафту до рівня $ 60 за барель.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас