У жовтні в Україні подорожчає майже вся їжа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У жовтні в Україні подорожчає майже вся їжа

Аграрний ринок
2364
В Україні в жовтні подорожчають практично всі продукти: всі види м’яса і риба, молоко і масло, яйця, борошно і каші. В основному через подорожчання виробництва, а також через сезонні фактори – наприклад, осіннє зниження надоїв молока або завершення збору грунтових овочів. Ще серед виробників – популярне пояснення підвищення цін: «Ми закладаємо ризики можливих валютних коливань». Втім, в бочці дьогтю знайдеться місце і для ложки меду: подешевшають картопля і цибуля, цукор, яблука і, якщо гривня буде стабільною, бензин.
ЯКІСТЬ ВРОЖАЮ ЗАБЕЗПЕЧИТЬ ЦІННИКАМ СТАБІЛЬНІСТЬ
Експерти відзначають рекордний урожай на овочі борщового набору завдяки сприятливій погоді і розширенню посівних площ під більшістю культур. Так, якщо минулого року зібрали 21-22 млн т картоплі, то в цьому на 1,5 млн т більше. Тому підстав для підвищення цін найближчим часом немає, але й істотного зниження не буде через те, що українці запасаються на зиму, і попит стабільний.
До середини місяця на 10-30 коп. може просісти в ціні картопля і на 5-10 коп. цибуля, оскільки великим виробникам доводиться конкурувати з фермерами, які намагаються швидше продати свій урожай. «Борщові овочі цього року хорошої якості і зможуть зберігатися довше, а не як в 2013-му, коли дощі і ранні заморозки призвели до того, що захворіла цибуля і швидко гнила картопля, і в жовтні-листопаді ці культури були дорогими», – говорить керівник аналітичного департаменту агентства ААА Марія Колесник.
ДО СЕРЕДИНИ МІСЯЦЯДЕШЕВИЙ САЛАТ
Поки тримається тепла і суха погода, а ринок не відчуває нестачі пропозицій, вартість салатних овочів не поміняється. А ось в кінці жовтня грунтові овочі різко зникнуть з прилавків, а пропозиція тепличних виросте, як і ціни на них. «Тепличні коштуватимуть на 10-15% дорожче, оскільки зросли видатки фермерів, які займаються вирощуванням таких овочів», – розповідає власник фермерського господарства з Полтави Ігор Свежук.
На 20-25% знизяться ціни на вітчизняні баклажани, кабачки, перець. «Будуть продаватися залишки того, що було зібрано в серпні-вересні. Частина товару вже буде мати некондиційний вид», – пояснила Марія Колесник. З другої половини жовтня з’являться імпортні перець і баклажани, які коштуватимуть на третину дорожче.
НАЙДОСТУПНІШІ ВІТАМІНИ – В ЯБЛУКАХ
У першій половині місяця на 20-30% подешевшають сливи, оскільки вони відходять і псуються. Замість них привезуть закордонні, які будуть набагато дорожчі. Зате яблука будуть доступними. «Яблука будуть дешевшати далі, так як урожай хороший. А на груші ціна буде рости, оскільки залишаться тільки дорогі зимові сорти», – розповіли в інформагентстві «АПК-інформ: овочі та фрукти». Можуть подорожчати банани (через негоду в країнах Латинської Америки), а ось ціна на лимони трохи осяде. «У перші тижні жовтня компанії, які у вересні призупинили завезення лимонів, створивши дефіцит, знову почнуть активно завозити їх, і ціна відкоригується», – розповіли в компанії «Вестагропродукт».
КАША НА МОЛОЦІ І ХЛІБ З МАСЛОМ ОБІЙДУТЬСЯ ДОРОЖЧЕ
У другій половині місяця молочники прогнозують підвищення цін на деяку вироблену ними продукцію до 5%. Виною тому називають зрослі витрати на виробництво (енергоносії тощо). За словами голови Спілки молочних підприємств Вадима Чагаровського, подорожчання також пов’язано з сезонним скороченням пропозицій молока на ринку. «Надої молока пішли на спад, відповідно, продукції виробляємо менше. При цьому попит з боку споживачів поки є. Ось ціни і йдуть у ріст», – пояснили на одному з молокозаводів.
За словами Чагаровського, подорожчати можуть молоко (як найбільш швидкопсувний продукт) і масло, а от ціни на сир, сметану і сир залишаться колишніми.
М’ЯСО І РИБА ВСЕ БІЛЬШЕ НЕ ПО КИШЕНІ
Незважаючи на те, що у вересні свинина подорожчала на 3-5%, що пояснювалося зростанням цін на живі туші через подорожчання кормів і добавок (завозяться з-за кордону), виробники прогнозують зростання цін ще до 5% в жовтні. Подорожчає на кілька відсотків і яловичина. Пояснення просте: стало зменшуватися кількість фермерів, які займаються виробництвом м’яса. «Витрати на виробництво свинини або яловичини занадто б’ють по кишені спочатку, а можуть і не обернутися очікуваним прибутком», – пояснив власник агропідприємства на Сумщині Віктор Козлов. Унаслідок подорожчання кормів зросте в ціні і курятина.
Риба також подорожчає. Причина – вересневі коливання курсу долара відбили в українців бажання купувати рибу, що призвело до зменшення замовлень і скороченню імпорту з Норвегії, Ісландії та інших країн.
ЦУКОР ПОДЕШЕВШАЄ, ЯЙЦЯНАВПАКИ
Цукор може знизиться на 10-15%. Причини: заробив 41 цукровий завод замість 14 (як було минулого року). У Мінагрополітики прогнозують, що пропозиція цукру складе більше 2 млн т при потребі внутрішнього ринку 1,7 млн т. Аграрії прогнозують зростання цін на яйця на 5-7% через подорожчання виробництва.
В крупу та борошно ЗАКЛАЛИ РИЗИКИ
Незважаючи на те, що сезон переробки зернових вже добігає кінця, а урожай деяких культур в цьому році більше, ніж у минулому, дешевими крупами і борошном ринки і супермаркети балувати українців не поспішають. Аграрії пояснюють, що ціни не опускали, більш того, ще піднімуть на 3-5%, і в найближчий місяць вони будуть триматися на цьому рівні через нестабільну економічну ситуацію. «Якщо ми опустимо відпускні ціни, а гривня знову девальвує, і витрати на переробку та транспортування зростуть, компанія буде нести збитки. Тому, поки нестабільність зберігається, більшість аграріїв закладають ризики у вартість товару », – каже власник агрофірми Микола Панасюк.
ПАЛЬНЕ відкотилося та ДИВИТЬСЯ НА КУРС
Завдяки стабілізації курсу гривні днями нарешті подешевшало пальне – літр бензину А-95 просів у ціні на 15-20 копійок. У Фонді енергетичних стратегій прогнозують подальше здешевлення пального, але не раніше, ніж через тиждень або два, і за умови, що курс буде стабільний. «Учасники ринку зараз уважно стежать за курсом, і коли вони переконаються, що це не тимчасовий курсової відкат, а поступова стабілізація ринку, ціни можуть знизитися ще на 10-15 копійок», – вважають в Консалтинговій групі «А-95». «Якщо ж валюта знову піде вгору, трейдери відразу ж постараються мінімізувати ризики і знову заламають ціни», – сказали експерти.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас