Долар за 43 руб: що пророкують економіці Росії найнегативніші сценарії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар за 43 руб: що пророкують економіці Росії найнегативніші сценарії

Світ
2453
В умовах геополітичної напруженості, яка зростає, загрози розширення санкцій і низького рівня підприємницької впевненості колишні та чинні чиновники будують прогнози, які складно назвати оптимістичними. РБК проаналізував пропоновані ними сценарії, щоб виявити головного песиміста. Ним виявився колишній міністр фінансів Олексій Кудрін, але навіть він має більший оптимізм, ніж експерти Світового банку.
Песимісти в уряді
Введені санкції обійшлися країні в поточному році в 1% ВВП, а їх жорсткість і зовсім може спровокувати в Росії рецесію, яка продовжиться два-три роки, вважає Кудрін. На його думку, окремі заходи, на кшталт відключення SWIFT, «можуть викликати зниження темпів економічного зростання до 3-5%. При іранському сценарії може бути і більше», – зазначав Кудрін. Він прогнозує відтік капіталу в $ 110 млрд, причому на початку року він вважав, що відтік складе $ 150 млрд. На думку екс-міністра, не варто розраховувати і на зростання цін на нафту. «Якщо в минулому десятилітті ціна на нафту впевнено піднімалася, то зараз вона пройшла пікову точку і, швидше за все, продовжить знижуватися протягом ще багатьох років», – зазначив Кудрін.
Мінекономрозвитку та Мінфін також не дуже оптимістичні. При найгіршому прогнозі, в 2015 році ВВП може скоротитися на 0,6%, а долар – вирости до 40 рублів. Це трапиться при погіршенні ситуації в світовій економіці і зниженні цін на нафту до $ 91 за барель. Цей сценарій, який буде супроводжуватись падінням цін на інші сировинні ресурси, «найбільше загострює ризики стійкості банківської системи, платіжного балансу та загального рівня впевненості економічних агентів». Так, ВВП в результаті зниження експортних доходів знизиться на 0,6%, інвестиції скоротяться на 3,5%, зростання споживчих цін прискориться до 7,6%, а рубль ослабне до 42,8 рубля за долар в 2017 році.
Показники, який Мінекономрозвитку прогнозує при песимістичному сценарії, Мінфін вважає швидше реалістичними. «Враховуючи нинішню ситуацію, яка складається на нафтовому ринку у зв’язку з поверненням на ринок Лівії, нам здається, що ціна нафту, швидше, увійде в діапазон $ 90-95 за барель і на цій позначці стабілізується”, – зазначив директор департаменту довгострокового стратегічного планування міністерства Максим Орєшкін. Зате Мінфін оптимістичніший в прогнозах щодо відтоку капіталу. МЕР на початку квітня вчетверо підвищило офіційний прогноз по відтоку капіталу з Росії в 2014 році – до $ 100 мільярдів, Мінфін прогнозує відтік капіталу з Росії цього року в межах $ 70-80 млрд.
Песимісти в ЦБ
Банк Росії, стурбований зовнішніми і внутрішніми факторами невизначеності, на початку вересня становив кілька сценаріїв розвитку російської економіки на наступні три роки: базовий, несприятливий і негативний. Останній базується на припущенні, що зовнішньополітична напруженість і дія взаємних санкцій збережуться протягом усіх трьох років, уряд підвищить податкове навантаження на економіку, а ціни на нафту знизяться на $ 20 за барель до 2017 року.
Як зазначила Ельвіра Набіулліна, «це не стресовий сценарій, він також цілком реалістичний». При його реалізації для стабілізації ситуації можуть бути використані кошти Резервного фонду. Це збільшить внутрішній попит, але повністю замінити зовнішній не зможе. Ослаблення рубля, до якого призведе падіння цін на нафту, створить умови для збільшення експорту і активізує імпортозаміщення, але розжене інфляцію.
Минулого тижня Набіулліна, виступаючи перед урядом, розповіла, що Банк Росії вирішив розробити ще один додатковий сценарій. Подробиці в середу, 1 жовтня, розповіла перший заступник голови ЦБ Ксенія Юдаєва. За її словами, метою розробки є «написання шокового сценарію, щоб відпрацювати якісь дії, які потрібно буде здійснювати, щоб обмежити негативні наслідки». Основний параметр, на який спирається ЦБ в цьому сценарії, є ціна на нафту – вона складе порядку $ 60.
Песимісти в інститутах розвитку
Найбільш песимістичний варіант розвитку російської економіки описав Всесвітній банк: при посиленні геополітичної напруженості в економіці наступить затяжна рецесія, і в 2015 році ВВП скоротиться на 0,9%. Підприємства і банки будуть стикатися з усе більшими обмеженнями в плані доступу до міжнародних ринків капіталу, що призведе до подальшого зростання вартості запозичень і зниження інвестиційної активності. «Введення додаткових санкцій (включаючи короткострокові обмеження на торгівлю природним газом) протягом прогнозного періоду можуть привести до збільшення невизначеності економічної політики, відтоку капіталу, високої волатильності валютного курсу і ослаблення рубля, що надасть згубний вплив на рівень довіри та інвестиційну активність», – пишуть вони у «Доповіді про економіку Росії».
Не допоможе економіці ані внутрішній попит, який буде залишатися слабким, ані передбачуване пом’якшення бюджетного правила, яке не зможе забезпечити достатнє зростання державних інвестицій, щоб компенсувати скорочення обсягу приватних інвестицій. Волатильність рубля при цьому змусить ЦБ знову проводити інтервенції в четвертому кварталі 2014 року, що призведе до скорочення обсягу резервів і, в результаті цього, а також немонетарних чинників інфляція зросте до 10% в 2015 році, бюджет ж буде виконаний з дефіцитом в 2,8 % ВВП.
Європейський банк реконструкції та розвитку відзначає, що ВВП Росії в 2014 році буде нульовим, а в наступному році скоротиться на 0,2%, хоча “волатильність ситуації на Україні робить будь-які прогнози абсолютно непередбачуваними», – зазначають вони.
Колишній заступник міністра економрозвитку, зараз заступник голови правління Зовнішекономбанку Андрій Клепач згоден, що «якщо буде ще одна хвиля санкцій проти Росії і обмежувальні заходи будуть пов’язані з експортом вуглеводнів, то в Росії може наступити рецесія”. Клепач передбачає відтік капіталу в $ 120 млрд, а також чекає меншої інвестиційної активності: «У нас скорочення інвестицій почалося ще до санкцій. Мінекономрозвитку очікувало, що до кінця року відбудеться зміна негативної тенденції. Але зараз і через санкції, і через обережну політику бізнесу росту інвестицій не відбувається. Я думаю, що спад з інвестицій в 2014 р буде більше офіційного прогнозу (2,4%) і складе близько 3%. І відповідно зростання економіки, я думаю, буде 0,3% або нижче». Немає і умов для стрибка рубля, який знаходиться на зниженому рівні через посилення відтоку капіталу і низьких цін на нафту. Виправити ситуацію можна, тільки реалізувавши заходи з імпортозаміщення та через механізми інвестування коштів ФНБ, зазначив Клепач.
Сірануш Шароян
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас