Величезна помилка: японський трейдер зробив "неадекватних" угод на $ 617 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Величезна помилка: японський трейдер зробив "неадекватних" угод на $ 617 млрд

Фондовий ринок
5477
На фондовому ринку Японії стався НП: якийсь трейдер уклав помилкові позабіржові контракти на загальну суму $ 617 млрд. Це можна порівняти з об’ємом ВВП Швеції. Всі контракти довелося в терміновому порядку скасовувати. Влада намагається зрозуміти, хто винен в події.
Інцидент на біржі Токіо називають fat finger (“товстий палець”). Іншими словами, мова йде про угоди, укладені з необережності або помилково. Це контракти типу over-the-counter, які виконуються без посередництва біржі та укладаються між двома гравцями під наглядом регуляторів.
Інсайдери стверджують, що трейдер, який шокував ринок, діяв під постійним тиском і перестав адекватно сприймати дійсність.
Загальна сума укладених угод склала 67,78 трлн ієн, або $ 617 млрд. Найбільшою угодою став ордер на покупку 1,96 млрд акцій автовиробника Toyota за 12, 68 трлн ієн. Всього довелося скасовувати 42 транзакції. Японська асоціація дилерів, що торгують цінними паперами (JSDA), отримала запит від якогось ринкового гравця, що повідомив про помилку на торгах.
Цікаво, що ніхто поки не розголошує імен. Від коментарів відмовилася Toyota та інші постраждалі компанії, серед них компанії Honda Motor Co, Canon Inc, корпорація Sony і Nomura Holdings інк. Таке відчуття, що володар “товстих пальців» збирався скупити папери всіх значущих корпорацій Японії. Відзначимо, що подібні угоди укладаються періодично і часто закриваються до того, як їх встигають закрити. Це звичайна ринкова практика, однак сьогоднішня подія вражає своїм масштабом. Експерти сходяться на тому, що в події винна саме людина, а не автоматика.
Раніше подібні помилки вже допускалися крупними гравцями. У 2009 р UBS випадково відправила запит на викуп конвертованих облігацій Capcom Ко на суму 3 трлн ієн. У 2005 р підрозділ з торгівлі цінними паперами Mizuho Financial Group інк не зміг скасувати ордер на покупку J-Com Co, що призвело до втрат у розмірі 27 млрд ієн.
Нагадаємо, що один з найбільших маркетмейкеров США, Knight Capital Group Inc, виявився на порозі банкрутства в 2012, коли його комп’ютери уклали ряд подібних угод в результаті помилки автоматики. Компанію довелося рятувати, а потім її активи розпродали.
Сума угод over-the-counter в Токіо в серпні склала 4,15 трлн ієн, на основній сесії біржі з рук в руки перейшли папери на 41 трлн ієн. Угоди без посередника набагато складніше відстежити, до того ж вони вчасно були скасовані, так що є вірогідність, що трейдера з “товстими пальцями” взагалі не знайдуть.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас