"Нафтогаз" погасив євробонди на $ 1,6 млрд - Мінфін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" погасив євробонди на $ 1,6 млрд - Мінфін

Кредит&Депозит
335
НАК “Нафтогаз України” 1 жовтня погасив зовнішні облігації на $ 1,595 млрд, а також сплатив відсотки по цих зобов’язаннях на суму $ 75 млн, повідомляє прес-служба Міністерства фінансів України.
“Зазначені зобов’язання компанії були гарантовані урядом України … Гарантований державою борг зменшився на 20,7 млрд грн і, за попередніми розрахунками, склав на 1 жовтня 2014 +138,3 млрд грн”, – йдеться в повідомленні.
Як повідомлялося, “Нафтогаз України” 5 листопада 2009 завершив комплексну реструктуризацію зовнішнього боргу шляхом формального обміну єврооблігацій та інших зобов’язань на нові єврооблігації на загальну номінальну суму $ 1 млрд 595, 017 млн з погашенням 30 вересня 2014 під 9,5% річних. Купон за ними виплачується раз на півроку 30 березня і 30 вересня.
Міністерство фінансів наприкінці серпня докапіталізувала НАК за рахунок передачі йому облігацій внутрішньої держпозики в обмін на акції нового випуску на 22,44 млрд грн, або приблизно на необхідні для погашення єврооблігацій і виплати відсотків по них $ 1,67 млрд.
За ці кошти “Нафтогаз” напряму придбає валюту в Національного банку з його резервів, що вже підтвердили в керівництві НБУ. Кредитна програма stand-by з Міжнародним валютним фондом допускає таку капіталізацію НАК і пряму покупку ним за рахунок цих коштів валюти, необхідної для погашення єврооблігацій і оплати газу.
Після погашення гарантованих державою єврооблігацій “Нафтогазу” календар виплат з держборгу майже рік не має великих погашень. У той же час існує ймовірність пред’явлення Росією до дострокового погашення єврооблігацій на $ 3 млрд, випущених в грудні 2013 року, в зв’язку з порушенням ковенанти про граничний розмір держборгу в 60% ВВП. Глава Мінфіну РФ Антон Силуанов заявив, що ясність у цьому питанні може настати після листопада цього року, тоді як українська сторона допускає можливість виникнення цього питання тільки в другому кварталі 2015 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас