НБУ має намір компенсувати відтік вкладів продовженням стабкредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ має намір компенсувати відтік вкладів продовженням стабкредитів

Кредит&Депозит
627
Національний банк України (НБУ) має намір компенсувати відтік вкладів продовженням стабілізаційних кредитів.
“Різкі курсові коливання негативно позначилися на довірі населення до банківської системи і зараз спостерігається відтік депозитів з банків. Тому для її стабілізації Нацбанк підготував зміни до положення про надання НБУ стабкредитів банкам України. Згідно з документом терміни користування кредитами будуть продовжені”, – йдеться в повідомленні.
За даними Нацбанку, вартість стабкредитів розраховуватиметься на рівні облікової ставки Нацбанку плюс 1,5 процентного пункту.
Разом з тим, в повідомленні наголошується, що вимоги до заставного майна стануть більш жорсткими: застосовуватиметься диференційована система оцінки застави.
Крім того, згідно з повідомленням, НБУ готує змін до постанови Нацбанку №540 від 29 серпня про введення додаткових стабілізаційних механізмів, зокрема в частині здійснення операцій з банківським золотом, видачі готівкових коштів на відрядження, благодійної допомоги та іншого.
“Адміністративні заходи, до яких зараз вдається НБУ, є вимушеними і короткостроковими. Всі розуміють, що адміністративними методами проблеми не вирішуються. Як тільки ситуація стабілізується, потрібно буде швидко повертатися до ринкових методів регулювання ринків”, – цитується в повідомленні голова НБУ Валерія Гонтарєва.
За оцінкою Нацбанку, банкіри під час наради в НБУ 1 жовтня підтримали політику НБУ з проведення валютних аукціонів та висловили міркування щодо посилення роботи щодо захисту прав кредиторів та ліквідації зловживань на валютному ринку.
“Всі вони відзначили, що повернення довіри вкладників до банків є запорукою стабільного функціонування банківської системи”, – підкреслюється в повідомленні.
Як повідомлялося, НБУ анонсував прийняття рішень про визнання неплатоспроможними ще трьох банків протягом двох тижнів, але ніяк не позначив ці кредитно-фінансові установи.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас