Прогноз розвитку банківської системи РФ залишається "негативним" - Moody's — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прогноз розвитку банківської системи РФ залишається "негативним" - Moody's

Світ
271
Прогноз розвитку банківської системи Росії (“Baa1 / негативний”) на найближчі 12-18 місяців залишається “негативним”, оскільки операційна середу для банків продовжує погіршуватися, що тягне за собою несприятливі наслідки для якості їх активів та прибутковості, йдеться в звіті міжнародного рейтингового агентства Moody’s.
“Негативний” прогноз відображає збереження геополітичної напруженості і наслідки економічних санкцій, що підсилили уповільнення темпів зростання російського ВВП.
“Поряд з ймовірним підвищенням частки проблемних кредитів і необхідністю збільшення резервів на можливі втрати по позиках умови міжбанківського фінансування стають все більш складними”, – зазначив автор звіту, віце-президент – старший аналітик Moody’s Іраклій Піпія.
“Ми вважаємо, що основними причинами погіршення умов фінансування є обмеження доступу на міжнародні ринки капіталу і підвищення вартості фондування на внутрішньому ринку. Також ми повинні підкреслити, що навіть за відсутності подальшої ескалації українського конфлікту і введення додаткових економічних санкцій поточні тенденції вказують на уповільнення темпів економічного зростання в Росії, яке погіршується і без того несприятливі кредитні умови і інвестиційний клімат в країні “, – додав І.Піпія.
На думку експертів Moody’s, значний відтік капіталу свідчить про те, що інвестиційний клімат в країні залишається несприятливим, це, як очікується, буде чинити негативний вплив на перспективи економічного зростання. У зв’язку з цим Moody’s очікує уповільнення темпів зростання кредитування до 5-10% в номінальному вираженні протягом прогнозного періоду (в 2013 році вони становили 17%) на тлі стагнації в різних секторах економіки. Заходи підтримки, що здійснюються урядом, лише частково пом’якшують чинники негативного впливу, відзначають аналітики.
“У першому півріччі 2014 провідні банки заявили про різке збільшення витрат, пов’язаних з резервуванням на можливі втрати по позиках, і очікується, що через погіршення кредитних умов частка проблемних кредитів протягом наступних 12-18 місяців виросте до 9,5% (проти 7% на кінець 2013 року). Крім того, хронічні проблеми російської банківської системи – високі рівні концентрації на окремих позичальниках і великі кредити, видані пов’язаним сторонам, – продовжують посилювати ризики, пов’язані з якістю активів. Відповідно, на додаток до зростання вартості фондування , збільшення резервів на можливі втрати по позиках призведе до зниження чистого прибутку банків, яка отже вже скоротилася в першому півріччі 2014 року “, – зазначають в Moody’s.
“При коефіцієнті достатності капіталу в 12,8% на червень 2014 року, капітальний буфер російської банківської системи залишається на рівні, порівнянному з банківськими системами інших ринків, що розвиваються. Проте складні макроекономічні умови, тенденція до погіршення якості активів і зниження внутрішньої здатності генерувати капітал будуть і далі чинити негативний вплив на рівень капіталу банківської системи протягом прогнозного періоду “, – прогнозують експерти агентства.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас