Чи зможе Україна повернути мільйони Януковича — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи зможе Україна повернути мільйони Януковича

Казна та Політика
437
Щоб повернути в Україну гроші втікачів членів клану Януковича, Україна повинна змінити КПК і засудити їх заочно. Або допомогти західним судам зробити це за неї
За словами Дар’ї Каленюк, виконавчого директора Центру протидії корупції, озвучені Генпрокуратурою цифри ($ 49,3 млн екс-прем’єра Сергія Арбузова, $ 32 млн і 72 млн швейцарських франків нардепа-регіонала Юрія Іванющенка, 13 млн швейцарських франків і заарештований будинок в Австрії екс-глави АП Андрія Клюєва, австрійська нерухомість сина екс-прем’єра Миколи Азарова Олексія Азарова) – лише невелика частина того, що заарештовано за кордоном.
Ця інформація в основному секретна, розповідає Каленюк. Безпосередньо ті гроші, про які повідомила ГПУ, арештовано лише тому, що проти цих осіб введені санкції ЄС.
“В результаті всім банкам ЄС, Швейцарії та Ліхтенштейну надійшов сигнал шукати гроші на рахунках людей зі списку санкцій і заарештовувати їх. В ньому 29 людей, серед яких і імена представників колишньої влади”, – розповідає експерт.
Для України, за її словами, з боку ЄС це справжній подарунок – підготувати доказову базу і добути факти, які свідчили б про нелегальне походження цих грошей. Наявність доказової бази про нелегальне походження цих грошей – єдина реальна можливість повернути їх. Можливо це лише в результаті проведення розслідування фінансових злочинів Сім’ї.
Провести та успішно завершити такого роду кримінальну справу цілком реально.
“З кінця зими, коли у нас змінювалася влада в країні, стало можливим запустити імунну систему. У березні ми склали заяви і від імені нашого Центру, і від імені низки народних депутатів, по Андрію Клюєву, Олександру Януковичу, Олександру Єфремову та іншим – саме щодо їх фінансових злочинів”, – розповіла НВ експерт.
Кримінальне провадження було відкрито, але інформацією про те, на якій воно стадії і за якою статтею класифіковано, а також чи були пред’явлені звинувачення людям Сім’ї, з невідомої причини приховується, стверджує Каленюк. Європейські ж колеги, на її думку, зрадили розголосу про заморожені активи українських утікачів саме з тим, щоб українська Генпрокуратура представила докази того, що гроші були отримані нелегальним шляхом.
Коли виведені екс-чиновниками гроші можна буде повернути в Україну, залежить від того, за якою схемою їх повертатимуть. Так, деякі країни можуть вести власне кримінальне провадження. Наприклад, Швейцарія, де не просто заморозили кошти Сім’ї, але і ведуть кримінальне провадження – розслідування по відмиванню грошей. “Вони можуть конфіскувати ці гроші рішенням свого суду, якщо, наприклад, якщо українська сторона надасть їм докази”, – говорить експерт.
Інший шлях – чекати, поки український суд прийме рішення з обвинувальним вироком про те, що певна людина здійснювала фінансові злочини і тоді йтиметься про конфіскацію. “Це буде рішення суду про те, що автоматично всі кошти цієї людини конфіскуються. З цим рішенням через Мін’юст та МЗС можна буде звертатися в ту країну, де накладено арешт і гроші будуть повернуті”, – говорить Каленюк.
Проблема в тому, що зараз український суд не може винести обвинувальний вирок проти осіб з списку санкцій, з тієї причини, що вони виїхали за кордон. Згідно з українським кримінально-процесуальним кодексом, не можна притягнути до кримінальної відповідальності людину, яка не присутня в залі суду. Отже, винесення вироків людям Януковича вимагає зміни УПК. Одночасно вже прийнятий в першому читанні законопроект про заочне кримінальне провадження, який дозволить залучити до відповідальності Януковича і всіх інших втікачів.
Прецеденти повернення грошей в Україну та інші країни є. Один з них, що стосується України, – гроші екс-прем’єра Павла Лазаренка.
“Цей кейс цікавий тим, що розслідування справи в Україні не було. Але два провадження – кримінальне та цивільне – були в США. Збирали докази самі іноземні правоохоронні органи. Через це, а також тієї обставини, що провадження було цивільним, час доказування довше, а також більш тривалий термін конфіскації активів”, – говорить Каленюк.
Судове засідання у Вашингтоні у справі Лазаренка триває вже 10 років. Сьогодні воно на стадії завершення скоро суд повинен винести фінальне рішення. Йдеться про суму в $ 250 млн. За міжнародним законодавством їх потрібно повернути в Україну.
Також в світі були прецеденти повернення грошей в Перу, Нігерію і Чилі. Хоча в цілому для міжнародного права ця тема – відносно нова і незвідана степ, каже Каленюк. З одного боку, є конвенція ООН 2003 року, яка говорить, що гроші, здобуті корупційним шляхом, повинні повертатися стороні. яка постраждала. З іншого – нормальної практики повернення немає.
Найчастіше повертають кошти Швейцарія і США. І намагаються робити це так, щоб були гарантії того, що ці гроші не будуть вкрадені знову. В бюджет Казахстану, наприклад, було повернуто понад $ 100 млн. Гроші перераховувалися на рахунок спеціально створений урядами США, Швейцарії та Казахстану благодійної організації – ні краплі з них не потрапило безпосередньо до бюджету. У меморандумі між урядами цих країн були прописані гарантії ефективного та прозорого управління цією організацією. Було суворо обумовлено цільове призначення цих коштів. Частина з них була витрачена на освіту дітей, частина – на соціальні програми.
“Ми категорично проти повернення грошей Сім’ї прямо в бюджет, – каже Каленюк. – Якщо це відбудеться, ми ніколи не зможемо проконтролювати на що вони будуть витрачається. Вони повинні бути не просто витрачені, а витрачені ефективно. Щоб люди побачили, що з корупцією можна ефективно боротися, а конфісковане можна не тільки повернути, а й отримати з нього користь”.
Олена Ковтун
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас