Підроблений бензин займає 20% українського ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підроблений бензин займає 20% українського ринку

Енергетика
501
Активізація роботи силових органів України по боротьбі з фальсифікатом на ринку нафтопродуктів є вкрай своєчасною і необхідною, вважають в консалтинговій групі “А-95” (Київ).
“Частка некондиційного палива на ринку становить не менше 20%. Це завдає величезної шкоди транспорту, довкіллю та здоров’ю людей, оскільки при випуску контрафакта у великій кількості використовуються компоненти, заборонені в легальних нафтопродуктах. Для держави така частка фальсифікату означає щорічні втрати близько 9 млрд грн акцизу і ПДВ”, – зазначають в групі.
В “А-95” вважають обгрунтованими перевірки Міністерства внутрішніх справ, вироблені зараз на АЗС мережі “БРСМ-Нафта” в Харківській та Київській областях.
“Доступні дані говорять про наявність передумов для інтересу перевіряючих органів. За даними “А-95”, за вісім місяців 2014 на нафтобази, що входять до групи” БРСМ “, в Переяславі-Хмельницькому, Василькові (обидві – Київська обл.) І Козятині (Вінницька обл.) надійшло: 28,7 тис. тонн російської октанозбільшуючої добавки “Октан-Еко”; 10,1 тис. тонн газового конденсату; 19,4 тис. тонн фракції ізопентанової (аналог прямогонного бензину, так званий газолін). Всі зазначені компоненти використовуються на нафтопереробних заводах, яких на зазначених нафтобазах немає”, – пояснили в групі.
Як відзначають в “А-95”, увагу на себе звертає і той факт, що починаючи з травня 2014 року “БРСМ-Нафта” та її трейдери не купують на ринку бензин А-95, хоча на АЗС мережі пропонуються відразу дві марки цього бензину . За даними Держкомстату, в січні-серпні через мережу “БРСМ-Нафта” було реалізовано за готівковий розрахунок 47,6 тис. тонн бензину А-95.
“В результаті проведених досліджень ми не змогли знайти джерела поставок такого обсягу бензину. Виникає питання: звідки він узявся, або що було заправлено в баки автомобілістів на БРСМ під цією маркою?”, – Сказав директор “А-95” Сергій Куюн.
Експерти також вважають, що квітневе підвищення ставок акцизного збору вдвічі – до EUR98 / тонна сприятиме початку кустарного виробництва бензину марки “А-95”, який раніше був менше схильний підробкам. Про це, зокрема, говорить початок закупівель авіаційного гасу компаніями, що не мають відношення до заправки літаків.
“Однією з таких компаній є “БРСМ-Нафта”, що отримала за останні кілька місяців 8,2 тис. тонн авіаційного палива з Білорусі”, – вказується в прес-релізі групи.
В “А-95” вважають, що при змішуванні авіагасу з дизельним паливом оператор отримує відчутний додатковий дохід при подальшому продажі отриманої суміші під виглядом ДТ на АЗС за рахунок різниці у податках.
“Масштаби тіньового ринку нафтопродуктів не обмежуються однією-двома компаніями і регіонами, це масове явище, яке зростає разом з цінами на легальне паливо. Для мінімізації фальсифікату необхідно заборонити вільне ходіння компонентів для виробництва нафтопродуктів, реанімувати державну систему контролю якості палива і спростити механізми контролю за якістю на АЗС для недержавних організацій”, – резюмує С. Куюн.
Як повідомлялося, більше 20 автозаправних комплексів (“БРСМ-Нафта”) в Харкові та Київській області закрито через перевірки правоохоронців.
БРСМ-Нафта” називає причинами перевірок недодачу копійчаної здачі покупцю, а також те, що раніше не фіксувалися порушення пожежних норм. У компанії вважають, що перевірки проводяться в інтересах недобросовісних конкурентів.
Українські ЗМІ пов’язують мережа “БРСМ-Нафта” належить екс-міністру енергетики та вугільної промисловості України Едуарду Ставицькому. Однак у самій компанії таку зв’язок спростовують.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас