Мінську вишикувалася довга черга за орендними квартирами від держави: ціни нижче ринкових в 3-5 разів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінську вишикувалася довга черга за орендними квартирами від держави: ціни нижче ринкових в 3-5 разів

Нерухомість
958
У Білорусії, як і в Росії, намагаються розвивати ринок орендного соцжитла, де квартири можна зняти в рази дешевше його ринкової ціни. У Мінську програма користується великою популярністю – орендні квартири не встигають будувати, щоб забезпечити всіх бажаючих туди переїхати.
Як розповідає сайт Tut.by, будувати орендне житло в Білорусії почали два роки тому. У Мінську за шість місяців цього року побудували 388 орендних квартир. До кінця цього року заплановано здати ще 171 квартиру. Але вже зараз можна сказати, що і запланованих 559 квартир для столиці буде мало – попит на орендне житло дуже високий.
Що не дивно: плата за орендну однушку, наприклад, в мінському мікрорайоні Малинівка, становить близько 100 доларів. У порівнянні з ринком приватної оренди, де за однокімнатну квартиру на місяць вимагають 300-350 доларів, орендне житло безперечно виграє.
Теоретично отримати орендну квартиру можуть всі. Але з масою застережень. Наприклад, в загальній масі нужденних виділяють першочерговиків – їм автоматично видається чотири з десяти нових орендних квартир.
До першочерговиків відносяться судді, прокурорські працівники, молоді фахівці, чиновники, яких переводять на роботу в Мінськ, військовослужбовці, науковці, професорсько-викладацький склад та працівники культури. До решти 60% ставляться “звичайні” нужденні. Але, наприклад, проживають в гуртожитках, яких у свій час теж обіцяли забезпечити житлом на пріоритетних умовах, в першочерговики не потрапили.
Зараз ринок державного орендного житла в Білорусії невеликий. Але до кінця 2016 року за планами уряду, в країні має бути побудовано не менше 1 мільйона кв. метрів такого житла. Тобто близько 16,5 тисячі квартир. Однак підрахунки показують, що навіть якщо вони будуть побудовані, то у тих, хто простояв на черзі менше 20 років і не працює прокурором, суддею або професором, шансів на отримання орендного житла практично немає, відзначає TUT.BY.
Між тим під статтею білоруського інтернет-видання розгорнулася жвава дискусія місцевих користувачів про те, кому такі квартир варто надавати. “Ця стаття – хороша реклама для молодих фахівців, хочеш квартиру в оренду недорого – йди в міліцію, в судді, прокурори …”, – пише один з коментаторів. “Я б орендне житло давав молодим сім’ям з дітьми Поки дитина підросте до школи -. Дивишся вони б квартиру вже і свою побудували А давати людям що не ворушилися 20 років -. Сенсу немає Вийдуть на пенсію -. Платити не будуть і почнеться проблема – куди їх виселяти “, – йдеться в ще одному популярному коментарі.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас