Сто днів нової глави НБУ: експерти назвали 5 основних проблем у роботі регулятора — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сто днів нової глави НБУ: експерти назвали 5 основних проблем у роботі регулятора

Валюта
1828
Стрибаючий курс, дефіцит валюти, падіння банків – ось основні події, якими експерти відзначили перші сто днів роботи нової голови Національного Банку України Валерії Гонтаревої.
Дефіцит валюти
Валюта зникла з банків та обмінників після того, як регулятор вирішив встановити жорсткий валютний курс в 12,95 грн/$. “Ліберальна політика діючого керівництва країни впровадила плаваючий курс, а НБУ його проводив під гаслом: “якщо курс вільний, значить, нічого робити не треба”. Чотири чи п’ять місяців нічого не робили – і привели до того, що сьогодні важко визначити, які заходи застосовувати для стабілізації ситуації”, – вважає екс-заступник глави НБУ Сергій Яременко.
У багатьох банках валюту не продають взагалі, в інших якщо продають, то не більше 100$ в руки, хоча офіційне обмеження НБУ – на рівні 200$ (3000 грн.).
Падіння курсу гривні
Падіння національної валюти відбулося через те, що в Нацбанку пішли від правильної моделі, коли ціновим якорем в Україні вважався курс, і не допускались його різкі коливання.
“В даній ситуації оголошена НБУ валютна політика не дає свободи маневрів чи застосування тих інструментів, які необхідні для фіксації курсу. В рамках плаваючого курсу не можуть бути застосовані ті інструменти, які можливі при фіксованому курсі. Тому і знаходиться Національний банк у тому “подвійному стані”, коли з одного боку оголошується плаваючий курс, а з іншого застосовуються такі бюрократичні адміністративні міри, які дуже застарілі”, – вважає Яременко.
“Ця позиція, коли змінено ціновий якір з курсу на інфляційне таргетування, і є базовою помилкою, яка не дає вийти із цієї ситуації, не змінивши модель чи політику Національного банку України”, – підкреслив Яременко.
“Реалії змушують Національний банк фіксувати курс, тому що він є ціновим якорем. І необхідно оголосити політику НБУ з плаваючого курсу неспроможною. На ринку немає вільних гравців – немає “биків”, немає “ведмедів”. Є лише один гравець – НБУ. Коли він іде з ринку – починається хаос”, – додав експерт.
Рівень девальвації гривні склав 66% з початку року. Цей показник вищий, ніж в африканській країні Гана, де він досяг тільки 62%. А в Сирії, в якій йде війна, девальвації національних грошей не перевищує 20%, порівняв глава правління Української міжбанківської валютної біржі Анатолій Гулей. “Хаос, який ми зараз бачимо, виникає через відсутність чіткої політики НБУ”, – додав він.
Непослідовна політика
Відмовитись від фінансування потреб банків у ліквідності регулятор не може, але продовжуючи їх фінансувати, він ще більше розігріває девальваційні очікування населення, пояснив віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин В’ячеслав Бутко. “Безсистемність і непослідовність – ось два слова, які характеризують діяльність НБУ. Я спостерігаю постійне бажання винайти рішення проблеми, при цьому нічого не вирішуючи. Але у переважній більшості випадків так не вийде – ми живемо не у казковому світі”, – додав він.
“Подвійні стандарти” відмічають експерти і у курсі гривня-долар. “НБУ забороняє банкам використовувати крос-курси на міжбанку, і вимагає, щоб продаж долара не перевищував рівня 12,95 гривні за одиницю. У той же час, реальний курс в понеділок склав 14,5 гривні за долар, і різницю учасники ринку оформляють за рахунок підвищених, іноді прихованих, комісій”, – пояснив Анатолій Гулей.
Втрата довіри населення
За половину вересня відтік депозитів із банків України становив 6,4 млрд грн. “Тобто, це більше, ніж в середньому за попередні місяці. Вересень вийшов чомусь надзвичайно трагічним, не дивлячись на те, що почалося перемир’я і в телевізійній картинці стало все значно спокійніше”, – порівняв Василь Горбаль.
“Головна проблема в тому, що сьогодні взагалі довіра до банків дискредитована. І сьогодні мова йде не про те, що банківська система вже не виконує покладені на неї функції кредитування реального сектора економіки, кредитування бізнесу, щоб стати локомотивом відновлення економіки, а навпаки. Ми говоримо про те, що населення і бізнес не задоволені тією якістю послуг, які надають українські банки. І ми маємо відтік коштів з української банківської системи”, – вважає він.
На його думку, необхідно відмежувати здорові банки, які можуть продовжувати працювати, і за рахунок них відновлювати довіру людей до банківської системи.
Банкопад
В Україні немає жодного прикладу, коли банки після введення тимчасової адміністрації, повертались до нормальної роботи. “У багатьох банках вже введена тимчасова адміністрація. У нас в країні немає жодного випадку, коли вона відновила б систему банку, отже, НБУ вирішив, що простіше поховати проблему, ніж її вирішити”, – розповів Василь Горбаль, додавши що тимчасову адміністрацію часто ще називають “похоронною командою для банків”. І така ситуація розбурхує вкладників, змушує їх ретельно перевіряти, як ідуть справи у банку, в якому зберігаються їх гроші.
“Вже сьогодні можна спрогнозувати, які банки є кандидатами на введення тимчасової адміністрації. Адже, як правило, тимчасова адміністрація якщо вводиться, то часто з великим запізненням. І коли тимчасові адміністратори заходять, то фактично констатують речі, які вже трапилися за пару днів до їх введення. Зрозуміло, що менеджери, акціонери банку намагаються врятувати себе або віп-кліен. Часто роблять не зовсім обдумані кроки, які потім стають сферою інтересів правоохоронних органів”, – додав він. А функція Фонду гарантування вкладів фізосіб зводиться до приведення банку до ліквідації і визначення банку, через який будуть виплачуватися компенсаційні кошти.
Чи можна швидко вийти із кризи? У цьому питання думки експертів розділились. Одні були налаштовані більш скептично і називали Нацбанк “заручником монетарної пастки”. Інші – більш оптимістично, рахуючи, що діло стало за кадровими покращеннями та формуванням більш конкретної політики. Втім, одна думка була спільна – далі так тривати, як є зараз, не може.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас