Суд не задовольнив вимоги Фонду гарантування вкладів до колишнього акціонера банку "Форум" - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд не задовольнив вимоги Фонду гарантування вкладів до колишнього акціонера банку "Форум" - ЗМІ

Фондовий ринок
1494
Господарський суд Києва 30 вересня 2014 відмовив Фонду гарантування вкладів фізичних осіб в задоволенні вимоги стягнути з колишнього акціонера банку «Форум» Yernamio Consulting Ltd. 2,3 млрд. гривень. Фонд черговий раз намагався довести, що крах фінансової установи стався через колишнього акціонера.
Про це повідомляють ЗМІ посилаючись на джерело.
Причому сума вимог до Yernamio Consulting Ltd. спочатку перевищувала 5 млрд. гривень, потім без пояснення причин була знижена позивачем.
Експерти сходяться на думці, що Фонд гарантування вкладів зробив помилку, коли ввів тимчасову адміністрацію в такий великий банк, в якому проблем було не більше, ніж в будь-якій українській банківській установі.
Президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко відзначив, що це була одна з найбільших помилок НБУ: «Не можна вводити адміністрацію у великих банках. Будь-яке фінансування, підкреслюю – будь-яке, навіть 10 млрд. – Це було б набагато вигідніше, ніж їх призупинення», – сказав Охріменко.
Банк «Форум» просив у НБУ 1,9 млрд. гривень для стабілізації ситуації та нівелювання негативного впливу відтоку вкладів, яке з грудня 2013 до березня 2014 року – моменту введення тимчасової адміністрації – склало близько 2 млрд гривень. Загальний обсяг рефінансування українських банків з початку року склало більше 100 млрд гривень.
Олександр Кошик, кандидат економічних наук, віце-президент Центру економічного розвитку, впевнений, що такі дії регулятора та ФГВФО вплинули на всю банківську систему: «Якщо НБУ і правоохоронні органи будуть діяти подібним чином і далі, то згодом вони ризикують обрушити всю банківську систему».
Як повідомлялося, проблеми банку «Форум» накопичувалися роками, але посилилися в позаминулому році.
Попередній власник – Commerzbank – перестав показувати справжній стан справ у банку, починаючи з 2012 року.
Не відображався реальний розмір проблемної заборгованості і, відповідно, не формувалися резерви в потрібному обсязі.
Це інформація була прихована і від НБУ, і при останньому продажі банку «Смарт-Холдингу», який подав позов на Commerzbank в міжнародний суд ICC.
27 травня 2014 ФГВФО на засідання Дирекції прийняв рішення про кінцеву відмову приватному інвестору (Yernamio Consulting LTD, Смарт-Холдинг) у придбанні банку «Форум» і про направлення на ліквідацію банку шляхом продажу активів і пасивів банку. 26 червня 2014 Окружний адміністративний суд Києва за позовом Yernamio Consulting LTD визнав це рішення незаконним.
Апеляційна інстанція залишила рішення Дирекції ФГВФО в силі. Судовий процес триває.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас