Китайський Майдан вдарив по ринках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китайський Майдан вдарив по ринках

Фондовий ринок
721
Масові протести в Гонконзі привели до зниження основних біржових індексів США, Європи та Азії, а також ударили по ювелірному сектору. Тим часом ряд експертів вважають, що тривалі протести вкрай згубно позначаться на гонконгському секторі рітейлу, а також туристичному та готельному бізнесі адміністративного району.
Масові протести в Гонконзі які тривають на цьому тижні, негативно позначаються на основних біржових індексах Європи, США та Азії. Зіткнення протестуючих з силами поліцейського спецназу в понеділок, в ході яких постраждали щонайменше 38 людей, найбільш негативно позначилися на котируваннях Гонконгської біржі, де основний індекс Hang Seng за підсумками торгів знизився на 2%.
«Той факт, що безлади паралізували район Централ, безумовно, є негативним моментом для індексу Hang Seng. Думаю, в короткостроковій перспективі він втратить мінімум 3,5% », – розповів Bloomberg директор гонконгської компанії Kingston Financial Group Дікі Вонг.
Торги на європейських біржах також закрилися зниженням індексів, що стало результатом негативного впливу протестувальників на роботу гонконгського банківського сектора. Такі банки, як HSBC і Standard Chartered, ще у вихідні закрили свої філії в центрі Гонконгу та закликали своїх співробітників працювати дистанційно. В результаті акції Standard Chartered подешевшали на 2,3%, HSBC – на 2,5%. Котирування гонконгського долара по відношенню до американського знизилися майже на 0,1%.
«Європейська економіка продовжує слабшати, і песимізм інвесторів тисне на ринок», – зазначив в інтерв’ю GARP інвестиційний директор Research & Asset Management Отто Вазер. За його словами, протести в Гонконзі тільки додають невизначеності.
Протести негативно позначилися і на позиціях європейських ювелірних компаній, для яких гонконгський ринок за останні кілька років став основним джерелом доходу. Акції швейцарської Richemont подешевшали на 1,7%, французької LVMH – на 2%.
На Нью-Йоркській фондовій біржі в понеділок також спостерігалося зниження основних індексів. Dow Jones на тлі новин з Гонконгу втратив 152,74 пункту, опустившись до позначки 16960,41 пункту. Індекс S & P 500 знизився на 16,91 пункту і склав 1965,94 пункту. Індекс електронної біржі NASDAQ втратив 39,05 пункту, опустившись до 4473,15 пункту.
«Американський ринок знижується слідом за азіатськими індексами. Протести в Гонконзі нагадують багатьом про трагічні події на площі Тяньаньмень », – розповів CNBC аналітик трейдингової компанії CMC Markets Джаспер Лоулер.
Тим часом ряд експертів вважають, що протести в Гонконзі серйозно вдарять по міському сектору рітейлу. Так, за словами старшого економіста ANZ Реймонда Йена, дестабілізація ситуації в місті може викликати відтік туристів з материкового Китаю, які є основними відвідувачами елітних бутиків і ювелірних салонів Гонконгу. «Доходи сектора елітного рітейлу, що включає в себе годинник і ювелірні вироби, з початку року вже знизилися на 6%, так що протести можуть чинити дуже серйозний негативний вплив», – повідав експерт The Wall Street Journal.
Голова туристичної асоціації Гонконгу Стів Лам відзначив, що з початку протестів число туристів з материкового Китаю вже зменшилося на 20%, а багато з них відмовилися від планів відвідати місто в найостанніший момент.
Його колега Денніс Чен, керівник гонконгського відділення Uni Travel, в свою чергу, підкреслив, що після протестів у вихідні від бронювання в готелях міста вже відмовилося 5% клієнтів.
«Якщо так піде далі, то відбудеться ефект доміно, і ситуація негативно відіб’ється на всій галузі, включаючи туроператорів, рестораторів та власників магазинів», – вважає Чен.
Нагадаємо, у вихідні загострилися протести жителів Гонконгу проти реформ виборчого законодавства, які тривали вже кілька тижнів. Організатори протестів студенти Гонконзького університету не підтримують рішення Пекіна про попереднє схвалення кандидатів на вибори в адміністрацію міста.
Рух, отримав назву Occupy Central, очолив професор Гонконзького університету Бенні Тай, який закликав заблокувати фінансовий центр міста.
В ході зіткнень з силовиками за останні три дні поранення з обох сторін отримали десятки чоловік. Для розгону демонстрантів сили поліцейського спецназу застосували кийки, гумові кулі і сльозогінний газ, проте не змогли домогтися розгону демонстрації. Весь рух в центральних районах міста на сьогодні паралізовано, частина шкіл, університетів і банків не працює.
Влада материкового Китаю вже вжила заходів щодо часткової блокування інтернет-простору. Зокрема, жителям Гонконгу був закритий доступ до сервісу обміну фото Instagram, а китайські модератори посилили контроль за контентом китайській соцмережі Weibo і месенджера Wechat.
З 1997 року Гонконг є частиною Китаю, але в рамках політики «Одна країна – дві системи» володіє широкою автономією і власною валютою. Проте, на думку місцевих жителів, вплив Пекіна на внутрішню політику адміністративного району в останні роки неухильно зростає.
Володимир Тодоров
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас