Росія відклала початок поставок газу в Китай на 2 роки, США стають світовими лідерами з видобутку нафти, у Києві заборонили роботу кіосків після 22:00 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія відклала початок поставок газу в Китай на 2 роки, США стають світовими лідерами з видобутку нафти, у Києві заборонили роботу кіосків після 22:00

2428
У Києві заборонили роботу кіосків після 22:00, Росія відклала початок поставок газу в Китай на 2 роки, зростання українського експорту в ЄС компенсував падіння в країни МС, США виходить у світові лідери з видобутку нафти – ось чим запам’ятався вівторок, 30 вересня.
Оскільки вчора позитивний огляд зробити не вийшло, компенсую його добіркою “хороших новин” сьогодні, в останній день вересня, 2014 року, друзі. Вийде досить символічно. Отже, стартуємо з новини про те, що зростання українського експорту в ЄС вже компенсувало падіння цих показників в країни МС, про що повідомив міністр закордонних справ Клімкін. “Ми знаємо, яким буде ефект від подальшого застосування преференцій ЄС: за статистикою зростання експорту в країни ЄС фактично компенсували падіння експорту до країн Митного союзу. Ми сподіваємося, що наші спільні дії з ЄС зроблять цей ефект найближчим часом ще вагомішими, що ми зможемо вийти на європейський ринок в тих сферах, які поки не відрізняються невеликим потенціалом”, – сказав він.
Дуже гарна новина. Торгова війна, оголошена Києву Москвою по всіх фронтах, принесла не тільки відчутні втрати, але і нові можливості. Стати конкурентними, модернізуватися, навчитися просувати свій якісний продукт на світових ринках. А не їздити щорічно до старшого брата з принизливими “поклонами, чолобитними і хабарами”. Вистачить. Прощай, Росія. Захочеться першокласного українського м’яса, сала, ковбас, цукерок, горілки, пива, овочів і фруктів – самі попросите.
Далі – резонансна новина для киян, а також для пари десятків тисяч жителів столиці, що працюють в кіосках. Сьогодні КМДА нагадала, що ще 24 вересня в Києві, виявляється, заборонили роботу кіосків після 22:00 в будні дні, і після 23:00 – у вихідні та свята. Даний крок обумовлений наміром київської влади припинити продаж алкоголю вночі. Крім заборони на роботу в нічний час, депутати прийняли поправки до територіального розміщення МАФів. Відтепер, кіоски можуть знаходитися не ближче ніж в 100 метрах від шкіл і дитячих садів, а якщо в МАФі продають алкоголь і сигарети, то не ближче ніж 200 метрів. Крім того, в 20-метровій зоні від зупинок громадського транспорту, перехресть, пам’ятників і підземних переходів кіосків не буде. Вільна від МАФів 50-метрова зона буде біля медичних і держустанов.
Як не крути, а навести порядок в цих “авгієвих стайнях столиці” пора давно. Всі попередні “керманичі” зі своїми помічниками тільки годувалися з МАФів, роздаючи направо і наліво обіцянки навести порядок. Зараз ми спостерігаємо те саме – “сьогодні 1 кіоск прибрали, завтра 3 нових з’явилося”. Пора розірвати це порочне коло. А щоб “кіоскери” не вважали, що таким чином проти них ополчилися великі торгові мережі, які продавили це рішення через Київраду, потрібно запропонувати їм гідну компенсацію – умови роботи, місце, низькі податки. В іншому випадку, вже зовсім скоро весь Київ перетворитися на “Київський вокзал” – на підході до якого зараз просто неможливо проштовхнутися через величезну кількість шаурми-кіосків, яку спокійно продають гастрабайтери з средньої Азії. Такий вокзал – це національна ганьба для місцевої влади.
Далі йдуть енергоносії. Сьогодні стало відомо, що Росія відклала початок своїх розрекламованих на весь світ поставок газу по трубопроводу “Сила Сибіру” в Китай на 2 роки – аж до 2020 року. Про це повідомив представник компанії «Газпром видобуток Небраска» Віктор Селін. «Транспортування газу планувалася на 2018 рік. Тепер на 2018 заплановані лише заповнення трубопроводу та пусконалагоджувальні роботи» – уточнив він. І підкреслив, що можливість перенесення термінів “передбачена і в укладеному між “Газпромом” і китайською CNPC контракті”.
Що трапилося, запитаєте ви? Як же так нові “китайські друзі” кинули Москву, яка стрімко втрачає європейський ринок через свої імперські замашки? Та все просто – ніякі вони не “друзі”, а розумні бізнесмени, які хочуть мати максимальну вигоду із цієї ситуації. А якщо ви ще трохи проаналізуєте нещодавню заяву міністра енергетики РФ Новака, який попередив, що поставки газу можуть початися пізніше, якщо Китай “не встигне завершити підготовку свого обладнання для прийому російського газу”, то побачите ще 1 важливий момент. Вашингтон, який в останні місяці вів дуже серйозну дипломатичну роботу з Пекіном щодо ізоляції РФ, таки змусив Китай відкласти реалізацію договору з Путіним. “Що таке плюс 2 роки?” – Можуть запитати деякі читачі. А ви порахуйте – скільки мав отримати бюджет РФ за цей період, від продажу КНР 40 млрд щороку?
Ну і завершить сьогоднішній огляд новина про те, що США виходять у світові лідери з видобутку нафти. Так-так, все саме так. Якщо не у вересні, то точно в жовтні 2014 року вони перевершать Саудівську Аравію за обсягами видобутку рідких вуглеводнів. До кінця цього року США видобуватимуть близько 9 млн б / с проти 8,87 млн б / д на початку вересня і 5 млн б / с в 2008 році. Це нижче, ніж у Росії, яка виробляє 10,1 млн б / д і Саудівської Аравії (9,7 млн б / с). Однак з урахуванням виробництва пропану і етану із сланцевого газу, які використовуються як найцінніша сировина в нафтохімічній промисловості, США впевнено виходить в лідери світового ринку. А з урахуванням виробництва біопалива на рівні 1 млн б / с, відрив США від інших країн стає ще помітніше.
Ця новина свідчить про дуже серйозні речі. Сланцева революція, проти якої так люто билася Росія, підкуповуючи екологічні організації та ЗМІ по всьому світу, і витрачаючи сотні мільйонів доларів на лобістів в США, здійснилась. Картина світової енергетичної безпеки кардинально змінюється у нас на очах. Тільки задумайтеся над динамікою – вже наступного року США скоротять імпорт рідкого палива до 21% від загального споживання з 60% в 2005 році, а за показниками видобутку “чистої нафти” США обжене Саудівську Аравію і Росію до кінця поточного десятиліття. І звичайно ж, вони будуть продавати її, в тому числі і Китаю – опускаючи ціну на нафту все нижче – незважаючи на конфлікти в Сирії та Іраку, хаос в Лівії та кризу на Україні.
Сергій Омельченко, головний редактор Finance.UA
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас