"Фокстрот" і "Ельдорадо" оскаржать мільярдний штраф Держспоживінспекції в судах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Фокстрот" і "Ельдорадо" оскаржать мільярдний штраф Держспоживінспекції в судах

Казна та Політика
1026
Значна частина рішень Державної інспекції з захисту прав споживачів (Держспоживінспекція) про застосування штрафних санкцій щодо українських мереж побутової техніки та електроніки (БТіЕ), зокрема, “Фокстрот” і “Ельдорадо”, на сьогодні оскаржується ритейлерами в судовому порядку.
Такі дані повідомила заступник глави Держспоживінспекції Ольга Соколова на брифінгу в рамках “прямої телефонної лінії” Кабінету міністрів в Києві у вівторок.
“Ми не скасовуємо прийнятих рішень, ви знаєте. (…) Але на сьогоднішній день ми контролюємо цю ситуацію: практично 85% справ перебуває в судах”, – сказала вона, відповідаючи на питання про можливе скасування інспекцією прийнятих раніше рішень щодо нарахування штрафів вказаних мереж БТіЕ.
При цьому О.Соколова підкреслила, що у зв’язку з оскарженням рішень інспекції в судових інстанціях нараховані суми штрафів мережами “Фокстрот” і “Ельдорадо” в повному обсязі не сплачувалася. “На сьогодні сума, яка сплачена до державного бюджету, зовсім невелика, оскільки ці рішення поки в судах”, – сказала вона.
Як повідомлялося, Європейська Бізнес Асоціація (ЕВА) наприкінці квітня заявила, що Міністерство економічного розвитку і торгівлі в результаті позапланової перевірки Держспоживінспекції виявило системні порушення вимог законодавства, а також перевищення повноважень керівництва інспекції в ході перевірок мереж БТіЕ.
Раніше, на початку березня поточного року, “Фокстрот” і “Ельдорадо”, яким Держспоживінспекція нарахувала штрафні санкції в сумі 1 млрд грн і 103 млн грн відповідно, звернулися до виконавчої влади країни з проханням розслідувати дії на сьогодні екс-глави інспекції Сергія Орєхова та його екс-першого заступника Володимира Вільчинського.
Конфлікт між Держспоживінспекцією та мережами БТіЕ почався восени 2013 року, при цьому основна сума штрафних санкцій була пов’язана з претензіями щодо недопуску перевіряючих до документів.
Згодом, 11 грудня, “Фокстрот” і мережа Comfy уклали з Держспоживінспекцією меморандум про співпрацю з метою боротьби з контрафактною і контрабандною продукцією. Мережа “Ельдорадо” підписувати меморандум відмовилася, заявивши, що має в своєму розпорядженні вичерпні докази незаконності маніпуляцій Держспоживінспекції, дії якої завдали збитків мережі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас