Донбас виходить з коми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Донбас виходить з коми

Валюта
8493
Військові дії на Донбасі і зупинка ключових транспортних вузлів Донецької залізниці ударили по українським металургійним компаніям. У серпні кілька заводів були зупинені, ще частина – змушені працювати в скороченому режимі. Припинили роботу “Алчевськкокс” і Алчевський меткомбінат корпорації «Індустріальний союз Донбасу», Єнакіївський метзавод групи «Метінвест», Донецький метзавод групи «Донецьксталь», Харцизький трубний завод.
Через обстріли та пошкодження ліній електропередач зупинилися Авдіївський, Алчевський, Ясинівський, Макіївський коксохіми. З цієї причини виробництво знизили і маріупольські активи Ахметова – ММК імені Ілліча та «Азовсталь».
В результаті середньодобове виробництво сталі в серпні впало до 56 800 тонн – з 89 000 в 2013 році, коксу – до 23 800 с 48000 тонн.
Меткомпанії – ключові експортери, з цієї причини зупинка підприємств вдарила по національній валюті. Аналітики оцінили щомісячні втрати валютних надходжень в $ 450-500 млн.
Мінські угоди між Україною та самопроголошеними республіками дозволили компаніям відновити роботу. З 1 жовтня запуститься Єнакіївський металургійний завод, повідомили Hubs в прес-службі холдингу «Метінвест» Рината Ахметова.
Запуск ЄМЗ означає реанімацію та інших підприємств групи в зоні АТО. Кокс для ЄМЗ виробляють Єнакіївський і Авдіївський коксохіми, сировина для них поставляє об’єднання «Краснодонвугілля».
Реанімують виробництво і в групі «Донецьксталь» Віктора Нусенкіса, яка об’єднує Донецький метзавод, Ясинівський і Макіївський коксохіми.
Рішення про запуск ДМЗ прийматимуть на цьому тижні, розповіли в прес-службі компанії. У підприємства в даний час проблеми із забезпеченням сировиною та збутом продукції через нестабільну роботи залізниці. З Ясинівським комбінатом ситуація дещо інша. «Якщо не буде проблем – через два-три місяці комбінат вийде на планове виробництво», – зазначають в «Донецьксталі».
Готується до запуску Алчевського меткомбінату і корпорація «Індустріальний союз Донбасу», повідомив Hubs менеджер оной з українських металургійних груп. У компанії, яка фінансується російським Зовнішекономбанком, це спростовують.
Для запуску АМК необхідне виконання двох умов: робота залізниці та стабільне енергопостачання, розповів один з її менеджерів. «Давати прогнози важко, це безпосередньо залежить від реалізації угод про припинення вогню», – говорить співрозмовник Hubs. «Метзавод не готовий до запуску, – категоричний інший менеджер ІСД. – Коксохім може запуститися відсотків на 40, але йому не дають вивозити продукцію».
Скільки часу піде на реанімування підприємств Донбасу?
Якщо військові дії не поновляться, вони можуть частково відновити роботу до кінця року, вважає директор компанії «Укрпромзовнішекспертиза» Володимир Власюк. Вихід на довоєнні обсяги і відновлення всіх виробничих ланцюжків, на його думку, займе більше часу.
«Ми вважаємо, що це відбудеться не раніше другого кварталу 2015 року», – вважає експерт.
Чи може запуск метзаводів збільшити приплив валюти і підняти курс гривні?
Виконавчий директор Case Україна Дмитро Боярчук вважає, що навряд чи це станеться в найближчій перспективі.
Для початку треба визначити правовий статус самопроголошених республік і формат їх співіснування з рештою України, вважає експерт. «Не дуже зрозуміло: як ці підприємства будуть функціонувати, кому платити податки, як переміщати сировину і продукцію через лінію фронту, хто буде відшкодовувати їм ПДВ?», – Відзначає Боярчук.
Всі учасники процесу зацікавлені в пошуку правового виходу, впевнений аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. «Якщо в Україні буде реалізований придністровський формат, метзаводи і коксохіми експортуватимуть продукцію як українські підприємства, – вважає він. – Але від вибудовування ланцюжка до стабільно працюючої системи може пройти до півроку ».
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас