Санкції вдарили по російській економіці: під загрозою "Бентлі", риба і суші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Санкції вдарили по російській економіці: під загрозою "Бентлі", риба і суші

Світ
1692
“Через півроку після того, як Захід наклав санкції на російську економіку, починають відчуватися труднощі”, – пишуть західні ЗМІ. Так, Кетрін Хілл, московський кореспондент британського видання Financial Times, публікує матеріал під заголовком “Російська економіка відчула жало санкцій: починаючи з “Бентлі” і закінчуючи рибою”. У статті автор звертається до історії “Мурманського рибокомбінату”, який раптово втратив доступ до поставок з Норвегії після того, як Росія наклала ембарго на імпорт західних продуктів харчування. Генеральний директор комбінату Михайло Зуб намагається врятувати свою компанію, подавши до суду на уряд у зв’язку з забороною.
Автомобільний ринок став одним з найвагоміших показників спаду споживчого попиту, відзначає видання. Згідно з російською Асоціації європейського бізнесу, в серпні продажі нових машин упали на 26%, в порівнянні з даними за цей же місяць минулого року.
“Хоча перш елітні марки були захищені від падіння попиту, здається, тенденція змінюється”, – пише британське видання. Згідно керівникам автомобільної промисловості, минулого місяця по всій Росії було продано лише два автомобіля “Бентлі”, в порівнянні з 27 машинами цієї марки, проданими в лютому.
“Деякі спостерігачі вважають, що похмурі почуття простих росіян можуть, зрештою, вийти за рамки економіки”, – відзначає FT. В останній раз зростання реальних доходів зупинилось в 2011 році, і тоді тисячі москвичів вийшли на вулицю протестувати проти президента Володимира Путіна.
“Замість того щоб змусити Путіна перемінити свій курс щодо України, санкції поки що підштовхнули наближене до президента коло згуртуватися”, – коментує британське видання. Так, олігарх Володимир Євтушенков був посаджений під домашній арешт в рамках судового розгляду, який, ймовірно, було спровоковано бажанням державної нафтової компанії “Роснефть” отримати «Башнефть”, яка є одним із активів Євтушенкова. З іншого боку, уряд пообіцяв сконцентрувати свою відповідь західним санкціям на підтримку компаній, які від них постраждали.
“Судячи з того, який великий обсяг держпідтримки потрібен цим компаніям, ситуація може досягти рівня критичності, того, що був у 2008-2009 роках”, – наводить FT слова великого менеджера з “Ощадбанку”.
Бен Хойл, московський кореспондент іншого британського видання, The Times, з’ясовував, як санкції позначилися на ресторанах японської кухні в Москві. Для жителів столиці суші – це “пристрасть, яка зростала протягом путінської ери”, зазначає газета, яка публікує матеріал під заголовком “Суші немає в меню! Санкції Путіна ужалили Москву”.
Тепер ця мода виявилася під загрозою через падіння курсу рубля, зростаючої інфляції та введеної самим Кремлем заборони на імпорт продуктів харчування з країн, які наклали санкції на Росію у зв’язку з приєднанням Криму.
“Конфронтація із Заходом виявилася непередбачуваною для нашої промисловості”, – заявив агентству Bloomberg Ростислав Ордовський-Танаевскій Бланко, засновник компанії “Росінтер”, найбільшого російського ресторанного холдингу.
Кирило Сухочев, шеф-кухар ресторану “Дві палички”, мережі, що включає 40 закладів, повідав The Times, що ціни на рибу підскочили на 30% за останній місяць.
За матеріалами:
Inopressa
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас