Нью-Йорк зміцнив позиції світового лідера за обсягом IPO цього року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нью-Йорк зміцнив позиції світового лідера за обсягом IPO цього року

Фондовий ринок
111
США зміцнили свої позиції в якості бажаного місця для проведення первинних розміщень акцій (IPO), утримуючи перше місце в світі четвертий рік поспіль.
За даними Dealogic, з початку поточного року на Нью-йоркській фондовій біржі і Nasdaq компанії залучили $ 77 млрд в рамках IPO, в тому числі тут пройшло найбільше в історії розміщення китайського інтернет-гіганта Alibaba Group Holding Ltd. на $ 25 млрд. Сума залучених на американських майданчиках коштів вдвічі перевершила сукупний обсяг IPO в Лондоні та Гонконгу.
Цей сплеск листингів в США супроводжується прискоренням темпів економічного зростання в країні та близькими до рекордних значеннями Standard & Poor’s 500 і Dow Jones Industrial Average, пише The Financial Times. На думку банкірів і юристів, зростання розміщень в Нью-Йорку пояснюється, в тому числі, величезною кількістю американських інвесторів.
На американському ринку є значний обсяг ліквідності, який недоступний на інших біржах, вважає партнер Davis Polk Нік Кронфельд. Лістинг в США “відкриває компаніям цілий ряд інститутів, яких немає на інших ринках”, сказав він.
Гонконг посідав перше місце в світі за обсягом IPO в 2009-2010 роках завдяки хвилі розміщень китайських держкомпаній, у тому числі банків. До Alibaba найбільшими первинними продажами акцій були IPO двох китайських банків – ICBC і Agricultural Bank of China.
За розрахунками агентства Bloomberg, у третьому кварталі обсяг IPO в світі навіть без урахування розміщення Alibaba склав $ 4,18 млрд, що є максимальним показником за чотири роки. Для США липень-вересень цього року стали найбільш завантаженим третім кварталом по первинним розміщенням більш ніж за десятиліття (також без Alibaba).
З урахуванням китайського інтернет-гіганта за минулі три місяці було продано акції на суму $ 66800000000, що є кращим показником для третього кварталу за всю історію. При цьому в США компанії залучили близько $ 40,1 млрд, в Європі – $ 8,6 млрд, в Азії – $ 14,3 млрд.
Акції компаній, що розмістилися в минулому кварталі, подорожчали на 19% порівняно з підвищенням Standard & Poor’s 500 на 0,9%. В Європі зростання котирувань подібних фірм склав 11% при зниженні Stoxx Europe 600 на 1%, а в Азії зліт дорівнював 64% на тлі зменшення MSCI Asia Pacific на 3,1%.
З початку поточного року обсяг первинних розміщень у світі становить $ 182,7 трлн, за розрахунками Bloomberg.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас