У Мінфіну РФ не вистачило грошей на фінансування геологорозвідки в Криму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Мінфіну РФ не вистачило грошей на фінансування геологорозвідки в Криму

Енергетика
876
Мінфін відмовив сенаторам, які просили виділити бюджетне фінансування на проведення геологорозвідувальних робіт у Криму. Чиновники пояснюють це браком коштів. В результаті Крим буде змушений фінансувати свої геологорозвідувальні програми за рахунок коштів регіону, проте вже зараз відчувається їх нестача.
Мінфін відмовив у збільшенні бюджетних витрат, у тому числі на проведення геологорозвідки в Криму. Це випливає з листа заступника міністра фінансів РФ Леоніда Горніна заступнику міністра природних ресурсів Денису Храмову від 11 липня (копія є у РБК). Відповідне прохання було сформульовано в постанові Ради Федерації «Про стан геологічного вивчення надр і відтворення мінерально-сировинної бази» 18 червня 2014 року.
Члени верхньої палати парламенту просили уряд збільшити бюджетне фінансування на геологічне вивчення надр і відтворення мінерально-сировинної бази в Кримському і Далекосхідному федеральних округах. Конкретна сума, на яку міг би розраховувати Криму, не озвучувалася.
За словами джерела РБК на ринку геологорозвідки, прохання про додаткове фінансування підтримали Мінприроди і держкомпанія «Росгеологія», що виконує геологорозвідувальні роботи за рахунок коштів бюджету. Але замміністра фінансів Леонід Горнін в своєму листі пояснив відмову відомства тим, що «бюджетне фінансування розподіляється на початку фінансового року за умови включення відповідних асигнувань у вирішення про бюджет або в поточному фінансовому році після внесення змін до закону про бюджет за наявності відповідних додаткових надходжень до бюджету або скороченні витрат по окремих статтях видатків ». Леонід Горнін також послався на квітневий наказ прем’єра Дмитра Медведєва про те, що бюджетні видатки мають здійснюватися «в межах« стель »держпрограм і непрограммной витрат». В цілому на геологорозвідку в РФ в бюджеті на 2014 рік виділено 35,7млрд руб., В 2015 році планується 35,1 млрд руб.
У прес-службі Мінфіну РБК розповіли, що витрати на геологорозвідку в РФ, в тому числі в Кримському федеральному окрузі, передбачені в межах узгодженої раніше програми «Відтворення і використання природних ресурсів». А розподіл цих коштів по регіонах знаходиться у веденні Мінприроди і Роснедр.
Джерело РБК в Роснадра нарікає, що в бюджеті відомства на поточний і майбутній роки фінансування геологорозвідки в Криму не передбачено.
Віктор Орлов, голова комітету Ради Федерації РФ з природних ресурсів і охорони навколишнього середовища і президент Російського геологічного товариства, розповів РБК, що геологорозвідка в Криму проводитиметься лише за рахунок бюджету регіону. За його словами, Криму потрібні кошти на розвідку родовищ підземних питних вод і нерудних корисних копалин (пісок, щебінь тощо). Що стосується геологорозвідки з нафти і газу, на ці цілі на найближчий рік бюджетне фінансування не передбачене через невизначений статус головної працюючої в Криму нафтогазової компанії – націоналізованого урядом Криму «Чорноморнафтогазу», на активи якого пред’являє претензії «Нафтогаз України», каже Віктор Орлов . Крім того, поки незрозуміло, наскільки доцільна глибока геологорозвідка на шельфі Криму, каже сенатор.
З представниками Міністерства палива та енергетики Криму і «Чорноморнафтогазу» (видобуває нафту і газ на Кримському півострові, а також в Чорному і Азовському морях) зв’язатися не вдалося. Раніше міністр у справах Криму Олег Савельєв заявляв, що «Чорноморнафтогаз» має намір збільшити видобуток газу в півтора рази до 2020 року (в 2014 році очікується 2 млрд куб. М). «В оцінках« Газпрому »по Криму передбачається нарощування видобутку більш ніж у півтора рази до 2020 року. Це вимагає дуже серйозних підрахунків і серйозних витрат на геологорозвідку. Це будуть приватні інвестиції, і вони не відображені в ФЦП. Ми готові і до російських інвестицій, і до іноземних», – говорить міністр.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас