Дані про підготовку до друку готівкової гривні в ДНР підривають довіру українців до нацвалюти - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дані про підготовку до друку готівкової гривні в ДНР підривають довіру українців до нацвалюти - НБУ

Казна та Політика
4170
Інформація ЗМІ про плани представників ДНР організувати виготовлення підроблених гривневих банкнот на базі одного з поліграфічних підприємств міста Донецьк підриває довіру населення України до національної валюти, заявляє Національний банк України (НБУ).
“Зазначена інформація носить відверто провокаційний характер з метою дестабілізувати фінансову систему України і підірвати довіру населення країни до національної валюти, нанести шкоду іміджу центрального банку держави”, – йдеться в повідомленні НБУ.
У документі наголошується, що за законом Нацбанк монопольно здійснює емісію національної валюти України та організує готівковий грошовий обіг: випуск та обіг на території країни інших грошових одиниць і використання грошових сурогатів як засобу платежу забороняється.
“Виготовлення з метою введення в обіг або введення в обіг підроблених грошових знаків тягне за собою відповідальність відповідно до законодавства України”, – підкреслюється в повідомленні, однак НБУ не вказує, яким чином можуть бути притягнуті до відповідальності винні в таких діяннях, що знаходяться на території контрольованої ДНР .
НБУ також відзначив, що українська гривня має високий рівень захисту від підробок: наявні на банкнотах гривні елементи захисту дозволяють гарантовано виявляти підроблені грошові знаки як під час автоматизованої обробки готівки з використанням спеціального обладнання, так і при уважному візуальному контролі без застосування спеціальних детекторів.
“Ситуація з підробленими банкнотами національної валюти контрольована і не має загрозливого характеру”, – вважають в НБУ.
В повідомленні вказується, що за підсумками 2013 року на 1 млн шт справжніх банкнот гривні припадало приблизно 3,5 шт. підроблених банкнот (у 2012 році – 4,1 шт., в 2011 році – 3,4 шт.).
При цьому в країнах Європейського Союзу за підсумками 2013 року на 1 млн шт. справжніх банкнот євро припадало приблизно 43 шт. підроблених (у 2012 році – 35 шт., в 2011 році – 46 шт.).
“У разі сумнівів у справжності та платіжності банкнот громадяни повинні звертатися в будь-який банк для подальшого проведення досліджень відповідним територіальним управлінням НБУ”, – резюмується в повідомленні.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас