Гучний скандал: названі росіяни, яких швейцарська прокуратура підозрює в отриманні хабарів від Siemens — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гучний скандал: названі росіяни, яких швейцарська прокуратура підозрює в отриманні хабарів від Siemens

Кримінал
924
У найближчі кілька місяців в Швейцарії може початися судовий процес про підкуп посадових осіб та відмиванні грошей, учасниками якого стануть колишній і чинний топ-менеджери “Газпрому”.
Як стало відомо “Ведомостям”, швейцарська прокуратура веде розслідування відносно колишнього члена правління “Газпрому” Богдана Будзуляка, замначальника департаменту “Газпрому” з транспортування, підземного зберігання і використання газу Олександра Шайхутдинова, колишнього президента представництва компанії “АББ Росія” Михайла Чеснакова і колишнього керівника “АББ Росія” і “Альстом Росія” Володимира Ушакова.
“Дочка” концерну Siemens, компанія Siemens Industrial Turbomachinery (SIT), в 2004-2006 роках отримуючи контракти на поставку турбін для газоперекачувальних станцій газопроводу Ямал – Європа, оплачувала консультації, в яких брали участь в тому числі топ-менеджери “Газпрому”. Слідчі вважають, що консультації могли бути завуальованою хабарем. Самі підозрювані впевнені, що консультації були законними, і вважають, що розслідування має політичне підгрунтя.
Швейцарське розслідування почалося в березні 2010 року. Перевіряючи концерн ABB, правоохоронні органи виявили консалтингові угоди 1990-х між “дочкою” ABB і якоюсь кіпрською фірмою Burlingame. Консультаційна угода з невідомою фірмою завжди викликає запитання, адже плата за консультацію довгий час була найпопулярнішим способом дати хабар.
Знайдені угоди послужили підставою для порушення двох кримінальних справ. Одна – відносно SIT, яка до 2003 року була частиною швейцарського концерну ABB і французької Alstom, інша – стосовно Будзуляка, Шайхутдинова, Ушакова і Чеснакова.
Слідчі відстежили банківські проводки і встановили, що гроші, заплачені SIT кіпрській фірмі, перераховувалися на рахунки трьох перших фігурантів. Сама Burlingame була зареєстрована на Кіпрі за допомогою Чеснакова. Він же допоміг відкрити в Credit Lyonnais рахунки спеціального призначення Будзуляк, Шайхутдінову і Ушакову.
SIT визнала, що “не контролювала належним чином” договори на надання консультаційних послуг. Компанія погодилася заплатити 125 000 франків компенсації, пожертвувавши їх Міжнародному комітету Червоного Хреста, а також віддати в швейцарський бюджет 10,6 млн доларів незаконно отриманого прибутку. Тому справу стосовно SIT було припинено в 2013 році, але справу стосовно російських консультантів SIT триває.
Угоди, за версією слідства, були пов’язані з будівництвом трьох компресорних станцій на польській ділянці газопроводу Ямал – Європа (“Замбрув”, “Шамотули” і “Чеханув”), а також будівництвом компресорних станцій “Ухтинська” і “Вуктильска” ​​на його російській ділянці .
Контракти на будівництво компресорних станцій на польській ділянці ABB отримала з січня 2000 року, будівництво трьох станцій коштувало 286 млн доларів. За поставку обладнання для них SIT мала отримати 73 млн доларів. Згідно з матеріалами справи, з серпня 2004 року по червень 2006 року SIT перерахувала кіпрській Burlingame за консультації 1,99 млн доларів, або 2,7% від вартості своїх контрактів.
Отримавши контракти на поставку обладнання для компресорних станцій “Ухтинського” і “Вуктильского”​​, SIT виплатила по 0,9 млн доларів, або 2% від вартості контрактів. Слідчі вважають, що кіпрська Burlingame не надавала ефективних послуг SIT, тому виплачені за консультації в цілому 3,79 млн доларів розглядають як хабар.
Департамент з транспортування, підземного зберігання і використання газу, який до 2008 року очолював входив до правління “Газпрому” Будзуляк і де Шайхутдинов працює заступником начальника, розробляє, зокрема, технічні вимоги, яким має відповідати обладнання, яке закуповують для потреб “Газпрому”.
Таким чином, вважають швейцарські слідчі, Будзуляк та Шайхутдинов мали вплив на вибір постачальників обладнання для компресорних станцій, а SIT, оплачуючи консультації, могла формувати відповідні для свого обладнання умови закупівель. Будзуляк, крім того, з 1993 року очолював в “Газпромі” комісію, а потім і комітет по співпраці з Siemens.
Російські фігуранти швейцарського розслідування в усьому звинувачують політику. “Думаю, що метою цього розгляду було зачепити “ Газпром “, – говорить Володимир Ушаков. – У справі є кон’юнктурна складова, можу припустити, що його мета – поставити під сумнів легітимність проектів “Газпрому” в Європі. Не виключаю і політичне підгрунтя, тим більше що в США зараз наполягають на тому, що не потрібно розвивати газові проекти з Росією “.
Як раніше писав російськомовний Forbes, будівництво газопроводу вів “Ленгазспецстрой”, в якому 62,67% належали “Газпрому”. У травні 2008 року “Газпром” продав свої підрядні організації, в тому числі “Ленгазспецстрой”, “Краснодаргазстрой”, “Спецгазремстрой”, “Волгограднефтемаш” і “Волгогаз”, офшорним компаніям.
Пізніше стало відомо, що власником тих самих компаній, які купили підрядні організації “Газпрому”, був мільярдер Аркадій Ротенберг. За його словами, він заплатив за них 400 млн доларів. Аркадія Ротенберга в ЗМІ називають другом президента Росії Володимира Путіна. Ротенберг, його брат і інші приятелі Путіна укладали багатомільярдні контракти на поставку труб “Газпрому”. Куплені у “Газпрому” непрофільні активи стали основою нинішньої групи компаній “Стройгазмонтаж”. Сьогодні саме ця компанія є підрядником будівництва трубопроводу “Газпрому” в Китай.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас