Україна хоче переробляти ядерне паливо на потужностях французької Areva — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна хоче переробляти ядерне паливо на потужностях французької Areva

Енергетика
631
Питання переробки потребує вивчення, оскільки на цей завод паливо такої конфігурації, як використовують на українських реакторах, не направлялося.
Держпідприємство «НАЕК« Енергоатом », що є оператором усіх діючих атомних станцій України, вивчає можливість переробки відпрацьованого ядерного палива вітчизняних АЕС на потужностях французької компанії Areva.
Про це розповіла виконавчий директор «Енергоатому» Наталія Шумкова на Енергетичному форумі в Києві.
«Зараз з компанією Areva ми перебуваємо в стані контрактних відносин. Ми виконуємо концептуальні дослідження можливості переробки нашого відпрацьованого палива, перш за все компанії Westinghouse, а також компанії ТВЕЛ, на потужностях заводу La Hague (Шербур, Франція – ред.) », – сказала Шумкова. За її словами, питання переробки потребує вивчення, оскільки на цей завод паливо конфігурації, яке використовують на українських реакторах, не направлялося.
Цю інформацію підтвердив присутній на форумі представник компанії Areva в Україні Сергій Корольов, повідомивши, що компанія проводить дослідження з перевірки технічної можливості переробки відпрацьованого ядерного палива з українських АЕС.
«Ми майже впевнені, що це можливо, тобто у нас завод побудований таким чином, що він допускає можливість переробки різного палива», – сказав Корольов, додавши, що дослідження допоможе це підтвердити.
Крім того він зазначив, що La Hague – один з найсучасніших і потужних заводів з переробки ядерного палива в світі, куди приходить паливо з різних країн. Водночас Шумкова повідомила, що результати дослідження очікується отримати до квітня 2015 року.
«Ми сподіваємося, що до кінця 1-го кварталу 2015 року, ми отримаємо остаточну відповідь», – сказала виконавчий директор «Енергоатому». За її словами, у разі отримання позитивної відповіді «Енергоатом» зможе укласти контракт на переробку відпрацьованого ядерного палива з компанією Areva.
При цьому Шумкова підкреслила, що незабаром має розпочатися будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП), куди планується направляти паливо з трьох українських АЕС, а можливість переробки палива у Франції розглядається як альтернативний варіант.
«Ми диверсифікуємо ризики і кваліфікуємо альтернативного постачальника такої послуги, щоб ми точно знали, що якщо виникнуть якісь неперебачувані обставини, ми зможемо скористатися послугами компанії Areva», – сказала вона, додавши, що про контракт на вивезення та переробку палива поки не йдеться.
Україна планує в 2015 році розпочати будівництво ЦСВЯП у Чорнобильській зоні відчуження, що в майбутньому дозволить зберігати в Україні все використане ядерне паливо, тоді як зараз його частина за гроші тимчасово зберігається в Росії. За словами президента «Енергоатому» Юрія Недашковського, Україна платить Росії не менше 200 млн дол. на рік за тимчасове зберігання відпрацьованого ядерного палива.
Очікується, що в ЦСВЯП буде відвантажуватися використане ядерне паливо з Південно-Української, Рівненської та Хмельницької атомних станцій, тоді як Запорізька АЕС має власне сховище. Проектні роботи по пусковому комплексу повинні бути завершені до кінця 2017 року. Основним виконавцем робіт обрано американська компанія Holtec, а запланований обсяг фінансування робіт складе 3,7 млрд грн.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас