Крим не ваш, дефолту в Україні не буде і даєш газ за ринковою ціною, - про що говорив у США Яценюк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Крим не ваш, дефолту в Україні не буде і даєш газ за ринковою ціною, - про що говорив у США Яценюк

Світ
4912
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк 24 вересня взяв участь в дебатах 69 сесії Генеральної асамблеї ООН. Суть своєї десятихвилинної промови прем’єр окреслив так: “Мій головний меседж для Росії – йдіть з нашої землі”. Про інші цікаві акценти промови читайте далі.
Про санкції
Крим був, є і буде частиною України, заявив прем’єр у своїй промові. “Ми просимо наших міжнародних партнерів не скасовувати санкції поки Україна не набуде контролю на сході країни і в Криму. Крим є і буде частиною України”.
Вочевидь, таку заяву викликало повідомлення про те, що Євросоюз 30 вересня може переглянути санкції проти Росії. Прес-секретар глави дипломатії ЄС Кетрін Ештон Майя Косьянчич не змогла однозначно прокоментувати цю інформацію. “30 вересня зовнішньополітична служба ЄС повинна представити постпредам комплексний огляд імплементації мінського мирного плану і, зокрема, режиму припинення вогню. Цей огляд зараз готується”, – заявила прес-секретар. Вочевидь, Яценюк вирішив у своїй промові “стріляти на випередження”.
Про газ і ринкову ціну
Також Яценюк розповів, за яких умов Україна готова купувати газ у Росії – звісно ж, що лише за ринковою ціною, цей меседж він використовував у своїх промовах вже не раз.
“Коли ми отримаємо ринкову ціну, ми будемо її сплачувати, але ми не маємо наміру субсидувати російський “Газпром”. Ми готові домовлятися з Росією, але на ринкових умовах”, – сказав він.
Примітно, що повторює його прем’єр напередодні чергового раунду газових переговорів у Берліні, до того ж у комбінації зі згадкою про Стокгольмський суд, в який звернувся НАК “Нафтогаз України”. Вочевидь, “проміжного рішення”, до якого закликала сторони канцлер Німеччини Анґела Меркель, завтра ми не побачимо.
Про дефолт
Україна не оголосить дефолт найближчим часом, оскільки має всі ресурси для виконання своїх зобов’язань, включаючи зобов’язання за борговими паперами, виданими в обмін на кредит з боку Російської Федерації, впевнений прем’єр.
«Минулий уряд мав кілька угод з Росією, які були більше політичними. Росіяни – не дурні, вони виставили чимало «гачків», за які сьогодні чіпляються. Але я хочу бути гранично зрозумілим: ми робимо все можливе, щоб стабілізувати фінансову ситуацію в країні», – додав він. Його слова – та Богу в вуха…
Про відмову від ядерної зброї
“Відмовившись від арсеналу ядерної зброї, в Будапешті Україна отримала гарантії територіальної цілісності і суверенності. Росія була одним з підписантів цього меморандуму. І замість гарантій безпеки через 20 років ми отримали російський чобіт на українській землі”, – сказав глава уряду у своєму виступі.
“Україна прихильна збереженню свого без’ядерного статусу, але нам потрібні гарантії нашої територіальної цілісності, безпеки і незалежності” – підкреслив Яценюк.
Однак карта Будапештського меморандуму – вже давно побита. Окрім іміджу, міжнародна спільнота нічого не втрачає, відступаючись від нього.
Звернення до Путіна
“Пане Путін, ви можете виграти бій із військами, але ви ніколи не виграєте бій із об’єднаною українською нацією”, – звернувся до російського президента Яценюк.
“Росія порушила низку двосторонніх і багатосторонніх міжнародних угод, починаючи зі Статуту ООН, завершуючи резолюціями щодо боротьби з тероризмом, ухваленими в ООН… Ми знаємо, що таке тероризм, ми наполегливо закликаємо Росію відвести свої війська, свою артилерію, припинити забезпечувати підтримуваних нею терористів, відновити контроль на російсько-українському кордоні й почати реальні мирні переговори”, – заявив він.
Постійний представник РФ при ООН Віталій Чуркін назвав це звернення “мелодраматичним”, хоча сам він не раз теж виголошував не менш драматичні промови. Взяти хоча б його виступ з приводу розслідування катастрофи малазійського “Боїнга-777”.
“Ситуація на Донбасі, де не припиняються випадки порушення перемир’я з боку бойовиків, не заважає проводити розслідування обставин трагедії. Не зрозуміло, що саме заважає експертам виїхати в Донецьку область зараз”, – сказав Чуркін у минулу п’ятницю. Хоча, ні, це вже не драма – більше схоже на блокбастер.
Про співпрацю з МВФ
Програма з МВФ писалася як мирна програма. Зараз у нас дещо інші реалії, і можливо ми переглянемо ряд положень програми. Але ми впевнені, що Україна не оголосить дефолт “, – запевнив глава уряду.
Дія програми МВФ в Україні хоча і означає для держави нові борги, але водночас означає і те, що пацієнт скоріше живий, ніж мертвий. Хто б у ясному розумі став позичати мільярди країні, від якої не зможе їх потім отримати назад?
Окрім участі в сесії Генеральної Асамблеї ООН та зустрічі з Генеральним секретарем Пан Гі Муном, у прем’єр-міністра заплановано й зустрічі з з керівниками інвестиційних, фінансових, ділових кіл США. Як знати, може і Яценюк назад повернеться з грошима – подібно до Порошенка?
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас