Шахрайські схеми в Китаї склали $ 10 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шахрайські схеми в Китаї склали $ 10 млрд

Кримінал
245
Китай підвів підсумки розслідування за шахрайськими схемами торгівлі по всій країні, регулятори виявили порушення на суму в $ 10 млрд, більша частина з них припадає на порт Циндао. Розслідування почалося ще в квітні минулого року.
Китайські компанії підробляли документи за імпортними і експортними угодами, що призводило до спотворення реальної інформації про обсяги зовнішньої торгівлі і дозволяло кримінальним структурам незаконно переводити свої грошові кошти.
“Деякі компанії використовували канал торгівлі для доступу до так званих “гарячим” грошам. Тепер, швидше за все, потік цих грошей помітно ослабне, і це призведе до зниження імпорту, оскільки банки будуть більш ретельно ставитися до перевірки документів”, – сказав Чжоу Хао, економіст Австралія & Нова Зеландія Banking Group в інтерв’ю Bloomberg.
За оцінками експертів, китайські банки мають досить суттєві зв’язки з компаніями, які займалися нелегальними операціями. Обсяг кредитів, виданих цим структурам, оцінюється приблизно в 20 млрд юанів.
В основній своїй масі всі ці операції проводилися з використанням промислових металів. Так, деякі компанії використовують метал в якості застави для отримання кредитів від банків. Це дозволяє їм отримувати доступ до відносно дешевої ліквідності. Оскільки курс юаня досить стабільний, вони позичають валюти з низькою ставкою, наприклад долари США, конвертують і вкладають їх у найбільш дохідні локальні інструменти. Особливо вигідні такі операції були, коли юань постійно зміцнювався до долара протягом декількох років.
Жорсткий контроль за подібного роду угодами якраз і є основною причиною падіння промислових металів, особливо це стосується міді. Інвестиційний банк Goldman Sachs в цьому місяці вже писав в одній з аналітичних записок, що очікує різке зростання запасів металу на складах LME і Comex. Іншими словами, більший обсяг металу, задіяний в китайських угодах, попросту повернеться на ринок і призведе до надлишку пропозиції. Динаміка цін на мідь останнім часом наочно підтверджує висловлювання аналітиків.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас