Китайські банки відмовляються обслуговувати офшорні рахунки росіян — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китайські банки відмовляються обслуговувати офшорні рахунки росіян

Світ
2103
Китайські комерційні банки почали відмовляти російським клієнтам у переказі коштів через офшорні рахунки. Про це свідчить лист з банку. Російські бізнесмени та експерти вважають, що відмови викликані боязню погіршення відносин з США у зв’язку з кризою в Україні.
Компанії, зареєстровані в Гонконзі або в офшорних зонах, можуть відкривати в ряді китайських банків рахунки, які виведені з-під валютного контролю китайських регуляторів. Ці рахунки є популярним механізмом розрахунків при торгівлі з Китаєм. Після оплати компанія, що отримала товар, поставляє його російським партнерам.
Більшість посередницьких компаній, що беруть участь у цій схемі торгівлі між Росією і Китаєм, контролюється російськими власниками. Гонконг є частиною Китаю, але володіє широкою автономією і власною валютою.
“Ми з жалем змушені вам повідомити, що ви повинні прийти до нас для того, щоб закрити ваш банківський рахунок. Оскільки ваша компанія має певний стосунок до Росії, ми не можемо більш вас обслуговувати”, – йдеться в листі з “департаменту офшорних рахунків” китайського комерційного банку Ping An, адресованому комерційній компанії.
У листі компанії пропонується перевести всі кошти на рахунку на інший банківський рахунок.
Група китайських банків, що працюють таким чином з російськими клієнтами, включає Ping An, China Merchants і Bank of Communications. Ці банки не відповіли на запити ИТАР-ТАСС.
На сайтах компаній, що спеціалізуються на відкритті офшорних рахунків у Китаї, висять оголошення про те, що надання послуги тимчасово припинено.
“В останні два тижні до наших клієнтів стали приходити листи, в яких повідомляється про закриття рахунків, бо компанія, що знаходиться в Китаї, співпрацює з Росією”, – повідомив глава пекінського відділення консалтингової групи “Вікно в Китай” Олександр Зайнігабдінов.
Китайська обережність непокоїть бізнес
Як зазначив Зайнігабдінов, один з його клієнтів попросив банк вказати причину, на основі якої було відмовлено в переказі коштів. У відповідь, за його словами, співробітники банку надіслали посилання на інформацію про санкції щодо російських компаній на сайті міністерства фінансів США.
“Значний обсяг прибутку китайських банків йде від операцій з США. Тому китайці стали проявляти зайву обережність в роботі з Росією, щоб не бути звинуваченими у фінансуванні російськими компаніями ополченців в Україні”, – вважає російський експерт.
Про аналогічні випадки заявляють і російські компанії, що працюють з постачальниками з КНР.
“Коли нам два тижні тому подзвонив один з партнерів і сказав, що в майбутньому він не зможе отримувати від нас гроші через кризу в Україні, ми від душі посміялися. Однак після додаткових двох-трьох дзвінків інших постачальників ми задумалися, може це дійсно правда? Поки все добре, проблем з переказами немає. Але якесь занепокоєння є”, – сказав ИТАР-ТАСС представник російської будівельно-промислової компанії, який попросив не називати його імені.
У світлі санкцій з боку США та ЄС через події в Україні представники російської влади і підприємці заявляють про плани розширення торгівлі та економічного співробітництва з Китаєм та іншими азіатськими країнами.
У вересні відбулося перше засідання російсько-китайської комісії з інвестиційного співробітництва, на якому, зокрема, обговорювалася і співпраця в банківському секторі. Російські підприємці, що працюють з китайськими банками, заявили, що хотіли б отримати роз’яснення від китайської сторони.
“Ми вже зібрали необхідну інформацію і плануємо направити відповідний запит в посольство РФ в Пекіні для отримання пояснень від китайської сторони”, – резюмував Зайнігабдінов.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас