Японія на прохання США відклала візит Путіна в Токіо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японія на прохання США відклала візит Путіна в Токіо

Світ
700
Прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе на прохання Сполучених Штатів відклав візит президента РФ Володимира Путіна в Токіо, який мав відбутися восени 2014 року. Візит російського лідера до Японії може бути призначений на весну, передає агентство Kyodo з посиланням на джерела в уряді.
Співрозмовники агентства розповіли, що з проханням скасувати запрошення Путіну до Сіндзо Абе звернувся Вашингтон. “Токіо також бачить, що необхідно йти в ногу з європейськими державами, які разом з Японією і Сполученими Штатами ввели санкції відносно Росії у зв’язку з українською кризою”, – додав один з джерел.
Прем’єр Абе при цьому сподівається провести переговори з президентом Росії в рамках саміту АТЕС (Азіатсько-Тихоокеанське економічне співробітництво), який пройде в Пекіні в листопаді 2014 року, відзначає РБК.
Про наміченому на осінь візиті Путіна до Японії вперше повідомлялося після зустрічі російського президента з прем’єр-міністром Сіндзо Абе на відкритті зимової Олімпіади в Сочі, тобто ще до початку української кризи. Однак після того, як Японія приєдналася до санкцій, введеним Заходом щодо РФ, преса заговорила про те, що поїздка Путіна в Японію може не відбутися. Головною причиною передбачуваної відстрочки або навіть скасування називали призупинення через санкції переговорів з питання Курил.
Сам Путін в травні побічно спростовував інформацію про скасування візиту, заявивши про намір, незважаючи на введені санкції, продовжувати переговори з Японією. “З подивом недавно почули, що Японія приєдналася до якихось там санкціям … і призупиняє переговорний процес. Ми-то готові, але чи готова Японія, я так для себе і не зрозумів”, – сказав президент на Петербурзькому міжнародному економічному форумі (ПМЕФ). Буквально через тиждень в Токіо запевнили, що японська сторона не скасовувала візит Путіна. Тоді ж Абе підтвердив, що японська влада планує підтримувати хороші відносини з російським лідером, незважаючи на санкції.
На початку серпня уряд Японії ввело додатковий пакет санкцій відносно РФ. До чорного списку, як повідомлялося, увійшли 40 фізичних осіб, “причетних до дестабілізації ситуації на Україні і анексування Росією Криму”. Крім того, Японія ввела заборону на імпорт низки товарів з Криму. Під санкції потрапили дві кримські компанії – “Чорноморнафтогаз” і “Феодосія”.
Через два тижні Росія оголосила, що в якості відповіді вводить свої обмеження на в’їзд в країну ряду громадян Японії. Для японських властей ця міра стала несподіванкою – в Токіо, де неодноразово підкреслювали, що прагнуть мінімізувати завдану санкціями шкоду Росії, заявили, що розчаровані візовою відповіддю з боку Москви.
Проте і тоді про скасування візиту Путіна не говорили ні та, ні інша сторона. Так, глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що обмін санкціями ніяк не вплинув на підготовку візиту в Японію президента Росії Володимира Путіна. “Ми не пов’язуємо відносини з Японією з конфліктом на Україну або з зміною клімату. У нас є відчуття, що наші відносини самодостатні”, – стверджував він.
У Росії та Японії взаємний інтерес до співпраці двох країн. Особливо плідними обіцяють стати домовленості в сфері енергетики. РФ планує істотно збільшити поставки газу в Азію. Японія, яка імпортує величезні обсяги палива через відмову від атомної енергетики, покладає великі надії на Москву. Водночас гострим моментом у відносинах двох країни продовжує залишатися питання про приналежність Курильських островів.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас