За "вишки Бойка" українці переплатили 200 млн - Генеральна прокуратура — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За "вишки Бойка" українці переплатили 200 млн - Генеральна прокуратура

Енергетика
552
Генеральна прокуратура встановила, що збитки державі від закупівель у 2011 році ДАТ “Чорноморнафтогаз” бурових установок за завищеними цінами становили 200 млн гривень.
“Встановлено, що в 2011 році службові особи НАК “Нафтогаз”, ПАТ ДАТ “Чорноморнафтогаз” і Міненерговугілля достовірно знаючи, що закупівля самопідйомних плаваючих бурових установок “Платформи морські” вчиняється за завищеними цінами, діючи за попередньою змовою між собою, а також з невстановленими особами, уклали договір із зарубіжними фірмами Нighway Investment Processing і Riga Shipyard на придбання 2 платформ, в результаті чого державі було завдано збитків у сумі понад 200 млн гривень”, – повідомляє Генпрокуратура.
Розслідування цього злочину ведеться за ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата або заволодіння майном в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу.
Водночас, на даний момент в рамках цього кримінального провадження Генпрокуратура ще не встановила підозрюваних у вчиненні злочину.
У червні Генпрокуратура повідомила, що в кримінальному провадженні за фактом порушень при закупівлі бурових вишок колишній віце-прем’єр-міністр з енергетики Юрій Бойко фігурує як свідок.
У той же час, заступник Генпрокуратура Олексій Баганець не виключав, що, за результатами розслідування, Бойко буде перекваліфікований в підозрюваного у справі.
Нагадаємо, заявки на участь в конкурсі з постачання “Нафтогазу” двох установок подали Rigas Kugu Buvetava (Латвія), Keppel FELS Limited (Сінгапур), Magic Worldwide LTD (Беліз) і Aida Holding Ltd (Беліз).
Пропозиція Rigas Kugu Buvetava становила 1,399 млрд доларів, Magic Worldwide і Aida Holding пропонували відповідно 1,5 млрд доларів і 1,4 млрд доларів.
Раніше одну з установок, що була куплена “Нафтогазом” у 2011 році, продала фірма Rigas Kugu Buvetava (Латвія). Тоді “Нафтогаз” переплатив удвічі.
Власник фірми-переможця тендеру з купівлі ще однієї бурової установки у 2011 році Ерік Ванагельс виявився бомжем.
Тоді при купівлі бурової установки “дочка” “Нафтогазу” провела тендер між двома пов’язаними між собою фірмами.
Ціна покупки була вищою за середньосвітову на 150 млн доларів.
Закуплені бурові називають “вишками Бойка” на честь міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка.
Це словосполучення є одним із символів тендерної корупції в Україні.
Нагадаємо, що Юрій Бойко (колишній член Партії Регіонів) очолив партію “Опозиційний блок”, яка 26 жовтня 2014 братиме участь у виборах до Верховної ради.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас