Китаю загрожує рецесія активів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китаю загрожує рецесія активів

Кредит&Депозит
384
Китай в черговий раз намагається підтримати свою економіку вливаннями готівкових від центрального банку. Проте все більше ознак, що монетарне стимулювання втрачає ефективність, оскільки обтяжені боргами компанії не хочуть брати нових кредитів навіть за низькою ставкою.
Запущені в квітні заходи «міні-стимулювання» були направлені на збільшення кредитування. Минулого тижня центробанк влив в систему $ 81 млрд шляхом кредитів п’яти найбільшим фінустановам. Перед цим було цільове зниження обов’язкової резервної норми для дрібних финструктур і ослаблення співвідношення кредитів і депозитів, що дало банкам більшу свободу в нарощуванні кредитування. Влада хоче, щоб банки передали ці кошти в реальну економіку. Проте за словами банкірів і аналітиків, слабке кредитування в останні місяці більшою мірою пов’язано не з обмеженнями для банків, а з недостатнім попитом з боку позичальників.
Це загрожує тим, що КНР може впасти в так звану рецесію активів – спад економіки, при якому ефективність монетарної політики знижується із-за того, що закредитовані компанії зосереджені на виплаті боргів і не хочуть брати позики навіть при падінні процентних ставок. Слабкий попит на товари на тлі сповільнення економіки ще більше знижує схильність інвестувати. «Усі власники компаній з високим рівнем закредитованості пильно стежать за перспективами кінцевого попиту», – сказав Річард Ку, економіст з Nomura. Саме він висунув концепцію рецесії активів у своєму аналізі стагнації Японії після економічних “бульбашок” в 1990-х. Експерт застосував цей же аналіз до посткризових економік США, ЄС і Великобританії, де значне розширення грошової бази центральними банками майже не змогло налагодити кредитування фінустановами реальної економіки. «Коли всі щасливі і витрачається багато, висока закредитованность не є великою проблемою, – зауважив Ку. – Так японські компанії вели себе до кінця 1980-х. Однак коли ситуація змінилася, їм довелося бути дуже обережними. Принаймні, деякі китайські компанії тепер роблять так само».
Дійсно, опублікований в п’ятницю звіт центробанку показує, що в III кварталі знизився попит на кредити, тоді як згідно ще одному звіту, виробники все більш песимістично налаштовані щодо економіки. Результати цього опитування допомагають пояснити опубліковані в цьому місяці дані про те, що в серпні банківські кредити зросли лише на 13,3% рік до року – найнижчий темп з 2005 р.
Аналітики як і раніше вважають, що китайський уряд може зробити зростання кредитів і інвестицій за допомогою активного монетарного пом’якшення, включаючи зниження ставки і регуляторів, які вмовляють банки збільшити кредитування.
Але за словами банкірів, хороших можливостей для кредитів мало, хоча регулятори і послабили законодавчі обмеження, наприклад співвідношення кредитів до депозитів 75%, яке довгий час серйозно стримувало банківське кредитування. «Коефіцієнт знизили і ліквідність зросла, проте розмістити позики все ще складно. Коли з’явилися [стимулюючі] новини, банки кинулися купувати облігації. Гроші не пішли в реальну економіку», – підтвердив керівник комерційного банку середнього розміру в Шанхаї, який не побажав назвати своє ім’я.
У ситуації винне, принаймні частково, зростання заборгованості. За оцінкою Standard Chartered, в результаті масованого стимулювання, до якого Пекін вдався у відповідь на фінансову кризу, відношення загального боргу до ВВП в червні злетіло до 251% з 147% в кінці 2008 р. За словами Річарда Ку та інших експертів, повноцінна рецесія активів призведе до набагато більшого зниження цін активів в КНР.
Ціни на нерухомість знижуються четвертий місяць поспіль, але масштаб цього падіння все ще набагато менший катастрофічного падіння в Японії в 1990-х або в США в 2008 р. Теорія рецесії активів припускає, що коли ослаблені активи корпорацій понизять схильність приватного сектора до позик та інвестування, уряду доведеться заповнити розрив за рахунок державних витрат.
Китай застосовував такий підхід на початку 2014 р., тоді дефіцит бюджету ненадовго зріс через підвищені витрати на залізницю та інші сфери. Однак якщо приватні витрати ще знизяться, китайським стратегам, можливо, доведеться побороти своє традиційне неприйняття великого дефіциту бюджету і застосувати більш потужні стимули.
Джордж Магнус, старший економічний радник в UBS, вважає, що Китай повинен радіти зниженню кредитування і прийняти уповільнення зростання як неминучу плату за запобігання повноцінної рецесії активів в майбутньому. «Якщо моделі створення кредитів / накопичення боргів дати проіснувати занадто довго, думаю, зросте ймовірність того, що закредитованность компаній нефінансового сектора може вилитися в незалежне від процентних ставок падіння інвестицій», – попереджає він.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас