Гучний скандал: "Актабанк" перевів у готівку через рахунки фізосіб іноземну валюту на 65 млрд - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гучний скандал: "Актабанк" перевів у готівку через рахунки фізосіб іноземну валюту на 65 млрд - ЗМІ

Фондовий ринок
12145
Неплатоспроможний дніпропетровський “Актабанк” за 2012-2013 роки та перші чотири місяці 2014-го перевів у готівку через рахунки фізосіб іноземну валюту на 65 млрд грн, повідомляє FinMaidan.
Повідомляється, що докази масштабного переведення в готівку з порушенням правил боротьби з відмиванням “брудних” грошей з’явилися у НБУ ще в травні, проте покарати банк регулятор не міг. Його рішення про блокування депозитних і валютних операцій скасовувалися в суді, а спроби залучити правоохоронців до розслідування виявлених фактів ні до чого не призводили. Зате власники “Актабанка” отримали час для виводу грошей з установи.
Ще в травні 2014 НБУ провів позапланову виїзну перевірку ПАТ “Актабанк”. За даними FinMaidan, в ході перевірки, яка тривала з 5 по 8 травня, інспектори НБУ вивчали, наскільки установа виконує вимоги законодавства у питаннях запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму. Ця перевірка в розпал травневих свят виявила те, що інспектори не помічали в роки, коли Нацбанком керував Ігор Соркін та Сергій Арбузов.
“За 2012, 2013 роки і чотири місяці 2014-го клієнти ПАТ” Актабанк “- фізичні особи отримали зі своїх поточних рахунків готівкові кошти в іноземній валюті на суму, яка в гривневому еквіваленті перевищує 65 млрд грн”, – йдеться в розпорядженні НБУ № 29 -р від 22 травня. Тільки за 2013 було видано валютної готівки на 27 млрд грн. За січень-квітень 2014 року ще 4 млрд грн. Таким чином за 2012 рік переведення в готівку склало рекордні 34 млрд грн.
Для прикладу; 31 млрд грн, зняті з рахунків в 2013 році – початку 2014 року, становили 10% всього обсягу іноземної валюти, виданої банками країни за цей період (321 млрд грн).
В матеріалах НБУ зазначено, що “Актабанк” не використав можливості статей 10 і 17 закону “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму”. Підозрюючи, що ці транзакції пов’язані з відмиванням “брудних” грошей, отриманих злочинним шляхом, банк “не використав право відмовитися від проведення фінансових операцій або зупинити їх проведення клієнтами” АктаБанка “, зазначено в матеріалах, якими володіє FinMaidan. У рішенні комісії НБУ № 195 від 21 травня йдеться, що паспортні дані клієнтів банку зберігалися не в повному обсязі – були відсутні копії їхніх фотографій та адреси проживання.
Інспектори НБУ виявили, що правила внутрішнього фінансового моніторингу АктаБанка, програма ідентифікації клієнтів, програма оцінки та управління ризиками легалізації злочинних доходів, здійснення фінансового моніторингу за депозитними операціями суперечать вимогам законодавства.
Національний банк заблокував роботу одного з найбільших “відмивних” банків країни. Постановою № 576 НБУ відніс “Актабанк” до категорії неплатоспроможних. Після чого Фонд гарантування вкладів фізосіб з 17 вересня ввів у банк тимчасову адміністрацію строком на три місяці. До 17 грудня їм буде керувати представник фонду Юлія Приходько.
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас