Атомна енергетика: Саудівській Аравії мало нафти? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Атомна енергетика: Саудівській Аравії мало нафти?

Енергетика
1355
Щоб вирішити свої енергетичні потреби, Саудівська Аравія оголосила про плани щодо стимулювання приватних і державних інвестицій в розробку джерел енергії, відмінних від нафти.
Протягом 20 років королівська сім’я Саудівської Аравії має намір інвестувати $ 80 млрд і $ 240 млрд в ядерну та сонячну енергетику відповідно. Ці джерела повинні забезпечувати по 15% потреб електроенергії держави.
Перехід, як очікується, повинен відбутися швидко. Перший ядерний реактор може бути запущений всього через вісім років. При цьому розвиток ядерної енергетики буде відбуватися тільки в мирних цілях, запевняють чиновники. Будівництво може бути розпочато вже до кінця поточного року.
Загальний обсяг встановленої потужності АЕС через 20 років складе 18 ГВт, а потужність сонячних станцій планується довести до 40 ГВт.
Загальний обсяг інвестицій в атомну енергетику складе $ 80 млрд, і на ці гроші буде побудовано більше десятка атомних електростанцій.
Що стосується коштів на сонячні електростанції, то поки планується витратити на розвиток цього напрямку $ 240 млрд. Але прорив технологій в наступному десятилітті повинен скоротити витрати в два рази.
Атомна і сонячна енергетика добре поєднуються, і ці два сектора стали основою енергетичної стратегії Саудівської Аравії. В країні є понад 500 тис. квадратних миль посушливих земель, де майже завжди світить сонце. Якщо плани вдасться здійснити, то потреби королівства будуть задоволені на 30% за рахунок поновлюваних джерел.
Проблема в тому, що споживання енергії в Саудівській Аравії зростає швидше, ніж в будь-якій іншій країні на Близькому Сході, і майже все воно компенсується видобутком нафти і природного газу. Загальне споживання електроенергії в Саудівській Аравії перевищує 200 млрд кіловат-годин на рік, і, як очікується, показник подвоїться до 2030 р.
Найцікавіше, що споживання зростає за рахунок двох джерел: опріснення морської води та охолодження житлових приміщень. Щорічно опріснюється більш 1,1 трлн літрів морської води, і цей рівень виросте в 2 рази в найближчі 10 років через збільшення чисельності населення та індустріалізації.
Більше 50% споживання енергії в королівстві припадає на житловий сектор. Щороку кожен житель в середньому витрачає 6 тис. кіловат-годин.
Ці потреби поки вдається задовольняти за рахунок видобутку нафти і газу, але в майбутньому ситуація може стати великою проблемою.
Без атомної енергії обійти не вдасться, тому що для джерел великої площі, віддалених від населених пунктів, необхідне джерело номінального навантаження для підтримки.
Економічна вигода
Оскільки Саудівська Аравія витрачає майже мільярд барелів нафти на рік на виробництво електроенергії, якісна зміна енергобалансу має вирішальне значення для економічного майбутнього.
Значно вигідніше продавати нафту в Китай чи на Захід, ніж спалювати її для виробництва енергії. При цьому виробництво електроенергії таким чином субсидується урядом, що збільшує неефективність видатків і завдає шкоду загальному ВВП.
Чиновники побоюються, що нинішня тенденція зростаючого споживання може негативно вплинути на економіку протягом найближчих років, так що зміни необхідні вже зараз.
Влада Саудівської Аравії не самотня в своєму бажанні серед інших країн регіонів. ОАЕ будують чотири ядерних реактора саме з причини зростання споживання і виснаження родовищ нафти. 20-річний план Дубая припускає, що в майбутньому 20% енергопостачання буде забезпечуватися за рахунок мирної ядерної програми. Недавно в ОАЕ була відкрита найбільша сонячна електростанція у світі.
Її потужність склала 1 МВт, а сума інвестицій – $ 600 млн. Але чотири нових ядерних реактора зможуть замінити 200 подібних станцій, а сума необхідних інвестицій виходить гігантської.
Конкуренція за контракти в Саудівській Аравії вже зараз дуже жорстка. У вересні 2013 GE Hitachi Nuclear Energy і Toshiba / Westinghouse підписали контракт з Exelon Nuclear Partners на спорудження реактора.
Також з королівством є контракти у французьких Areva і EdF. Влада країни працює над угодами з Росією, Чехією та Великобританією. Можливо навіть угоду з China National Nuclear Corporation.
Причина такої кількіості угод досить проста. Чиновники прагнуть диверсифікувати джерела розвитку сектора атомної енергетики, тому шукають декількох постачальників основних компонентів, таких як реактори, парогенератори, турбіни і т. і.
Геополітичні проблеми
Іран позиціонує себе як центр по збагаченню урану для багатьох країн регіону, можливо, навіть для своїх ворогів, таких як Саудівська Аравія. Таким чином, Іран стає основним ядерним гравцем на Близькому Сході.
Але якщо Близький Схід стане ядерним регіоном, як розвиватиметься конфлікт сунітів та шиїтів? У цій потенційній групі ядерних держав Іран є єдиною шиїтською державою. Саудівська Аравія, Йорданія, де були недавно виявлені величезні запаси урану, Катар, ОАЕ, Туреччина – це сунітські держави.
Крім цього, є ще могутні терористичні організації, такі як “Аль-Каїда” і “Ісламська держава”, які також є сунітськими.
Тому подальший розвиток спору передбачити дуже складно.
Але одне можна сказати точно: Саудівська Аравія, яка володіє найбільшими запасами нафти в світі, найближчим часом увійде до ядерного клубу.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас