Засновник і голова найбільшого виробника програмного забезпечення Oracle йде у відставку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Засновник і голова найбільшого виробника програмного забезпечення Oracle йде у відставку

Фондовий ринок
466
Засновник і генеральний директор найбільшого виробника програмного забезпечення Oracle Ларрі Еллісон вирішив піти у відставку. 70-річного Еллісона замінить президент корпорації Сафра Кац і віце-президент Марк Хард, колишній виконавчий директор Hewlett Packard.
Сам засновник корпорації не відійде від справ: рада директорів компанії призначила Еллісона виконавчим головою, затвердивши на посаді технічного директора Oracle. Джефф Хенлі, який очолював раду директорів протягом 10 років, обраний віце-головою ради директорів Oracle.
Нові глави компанії розподілять обов’язки: Сафра Кац відповідатиме за виробничу, фінансову та юридичну частини, а Марк Херд – за продажі, сервіси та бізнес-підрозділи.
Після того як в серпні цього року Еллісону виповнилося 70 років, його партнери заявили про те, що бізнесмен поки не думає про відставку. Як виявилося, вони помилялися.
Згідно зі статистикою на сьогодні капіталізація Oracle становить $ 190 млрд, а на рахунках компанії маються $ 39 млрд в готівкових коштах і акціях.
Чистий прибуток Oracle за підсумками I кварталу 2015 фінансового року склав $ 2,2 млрд, залишившись на рівні минулого року. Виручка за звітний період виросла на 3% до $ 8,6 млрд.
Виручка від програмного забезпечення і хмарних технологій збільшилася на 6% до $ 6,6 млрд, дохід від SaaS (програмне забезпечення як послуга) і PaaS (платформа як послуга) виріс на 32% до $ 337 млн. Виручка напряму апаратних комплексів знизилася на 8% до $ 1,2 млрд.
Операційний прибуток виріс на 3% до $ 3 млрд. Прибуток на акцію збільшився в порівнянні з минулим роком на 2% до $ 0,48.
На закритті американські біржі відреагували на новину про відхід Еллісона падінням акцій компанії на $ 3.
ІСТОРІЯ ПИТАННЯ
Лоуренс Джозеф Еллісон, він же Ларрі Еллісон, американський підприємець, співзасновник корпорації Oracle, найбільший акціонер компанії NetSuite Inc., початковий інвестор компанії Salesforce.com. У 2012 р зайняв 3-е місце в рейтингу мільярдерів зі статком, який оцінюють в $ 41 млрд.
На початку 1970-х рр. Еллісон працював в компаніях Amdahl і Ampex. Одним з його проектів в Ampex була розробка СУБД (Система управління базами даних) для ЦРУ, яку він назвав Oracle (“Оракул”).
На Еллісона великий вплив зробила стаття Едгара Кодда “A Relational Model of Data for Large Shared Data Banks”, яка вважається першою роботою по реляційній моделі даних. Він, спільно з двома колегами по Ampex, заснував компанію в 1977 р під найменуванням Software Development Laboratories (SDL).
У 1979 р SDL була перейменована в Relational Software Inc., а ще через кілька років – у 1982 році – в Oracle, за назвою основного продукту – Oracle Database. Знаючи про існування СУБД IBM System R, яка також базувалася на ідеях Кодда, Еллісон спробував зробити СУБД Oracle сумісною з нею. Однак IBM відмовилася розкривати вихідні коди програми, і забезпечити сумісність СУБД не вдалося. Першою випущеною версією стала СУБД Oracle v2 в 1979 р, з маркетингових міркувань перший номер версії не присвоювався.
В 1980-і рр. Oracle займався випуском нових версій СУБД. У 1986 р акції Oracle стали котируватися на біржі, за три роки компанія удесятерила свої продажі, які досягли $ 584 млн. Проте вже в 1990 р компанія зіткнулася з труднощами, оголосивши про збитки, і змушена була звільнити сотні своїх співробітників.
Вперше ім’я Ларрі Еллісона з’явилося в журналі Forbes в 1986 р, тоді його статки оцінювалися в $ 185 млн. В період піку вартості технологічних компаній перед крахом доткомів у 2000 р статки оцінювалися $ 48 млрд. Станом на вересень 2012 статки оцінюються в $ 44 млрд – треті в США (після статків Гейтса і Баффета).
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас