Результати візиту Петра Порошенка до Канади: що було цікавого? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Результати візиту Петра Порошенка до Канади: що було цікавого?

Енергетика
2197
Вчора відбувся візит президента України Петра Порошенка до Канади. Сьогодні він відвідає і США. Президент США Барак Обама вже назвав майбутню зустріч з президентом України Петром Порошенко “посланням” лідеру РФ Володимиру Путіну. Головні ж акценти канадського візиту Порошенка – це енергетика, зброя, гроші.
Енергетична співпраця
Канада може бути стратегічним партнером України у сфері енергетики, заявив у своїй промові український президент. “Нам потрібна стратегічна програма партнерства в енергетичній сфері”, – зазначив він. Також Порошенко відзначив перспективи партнерства з Канадою в будівництві LNG-терміналів, розвитку видобутку сланцевого газу, а також в ядерній енергетиці. “Ми можемо мати синергію від об’єднання наших потенціалів”, – підкреслив Порошенко, зазначивши, що Канада має третій потенціал у світі з розвіданих запасів нафти та газу.
Раніше Україна вже розглядала проекти будівництва LNG-терміналів. Але терміни і вартість їх реалізації усе залишались незадовільними, не згадуючи вже і про скандальне підписання угод із “лижним інструктором”. Схоже, що поки не буде розглянуто реальний проект по LNG зі справжніми термінами та цифрами, без “відкатів” та корупційних поборів, енергетична незалежність України тупцятиме на місці і перебиватиметься реверсом газу від сусідів.
Кредитні гроші
Окрім проектів про можливу співпрацю, Порошенко домовився із канадцями і про конкретні гроші. Згідно із повідомленням прес-служби президента, уряд Канади надасть Києву кредитні гарантії на 200 мільйонів канадських доларів (180 млн. американських).
Як відомо, раніше МВФ вже схвалив надання Україні 17 мільярдів доларів. З них 3,2 мільярда були видані в травні, а ще 1,4 мільярда – на початку вересня. З Євросоюзом Україна домовилась про отримання 2 мільярдів євро – 100 мільйонів були перераховані в травні, а ще 500 мільйонів у червні. Тепер обговорюється наступний транш в 1 мільярд євро. З одного боку, підтримка МВФ та світової спільноти допомагає Україні зберегти решти інвестиційної привабливості та довіри у світі, з іншого – усі ми розуміємо, що за боргами прийде час платити.
Поставки зброї
Прямуючи до Канади, Порошенко мав намір обговорити і питання розширення співробітництва задля подальшого зміцнення українських Збройних Сил. Зрештою сторони домовились про поставки нелетальних видів озброєння та технології.
На початку серпня Канада вже надала Україні 32 тонни обладнання і військового спорядження на 5 млн доларів – каски, бронежилети, захисні окуляри, прилади нічного бачення, за що президент окремо подякував у своїй промові. «Як верховний головнокомандуючий, як українець і батько солдата, я дякую Канаді за кожне життя, врятоване на українському Донбасі, завдяки бронежилету або шолому, які ви дали нам», – сказав Порошенко.
Також Канада вирішила надати Україні $3 мільйони додаткової гуманітарної допомоги для жителів Донбасу, постраждалих від військових дій.
Зона вільної торгівлі
Іще один дипломатичний здобуток Порошенка – домовленість відновити переговори про зону вільної торгівлі між двома країнами. Міністр закордонних справ та міжнародної торгівлі Канади Едвард Фаст висловив думку, що п’ятий раунд переговорів, проведених раніше, дає можливість вже сформувати значну частину майбутньої угоди. Канадці вважають сільське господарство, сільськогосподарське машинобудування, енергетику та технології найпривабливішими галузями для двостороннього співробітництва з Україною.
Переговори з підготовки угоди про вільну торгівлю з Канадою почались в кінці 2009 року. У вересні 2012 року Україна подала заявку до СОТ про перегляд імпортних мит на 371 товарну лінію. У листопаді країни-учасниці Ради організації з торгівлі товарами, включаючи США, держави ЄС і Китай, закликали Київ відкликати свою заявку на перегляд тарифів. У відповідь він заявив, що не має наміру цього робити, оскільки заявка подана відповідно до правил СОТ. Канада призупинила переговори до тих пір, поки Київ не відкличе заявку на перегляд мит в рамках свого членства у Світовій організації торгівлі.
Також Україна має намір почати з Канадою переговори про спрощення візового режиму.
Реальні досягнення від візиту Порошенка до Канади на перший погляд виглядають незначними – що таке кредит у 180 мільйонів та нелетальна зброя для армії? Але якщо придивитись ретельніше, то це саме ті напрямки, в яких Україна потребує допомоги перш за все – гроші та зброя. І за попередніми даними, зі Штатів він поїде теж не з пустими руками – американці планують виділити 350 млн доларів для військової допомоги Києву в 2015 році та обговорити нові санкції проти Росії.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас