Китай відкриває ринок золота для іноземних інвесторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай відкриває ринок золота для іноземних інвесторів

Банківські метали
435
Китай з 18 вересня вперше надав іноземним інвесторам доступ до свого золотого ринку. Мета китайської влади – підвищити вплив на світові ціни на золото і активізувати використання юаня по всьому світу.
Шанхайська біржа золота (Shanghai Gold Exchange, SGE) дозволила 40 міжнародним учасникам, включаючи Goldman Sachs і UBS, торгівлю трьома контрактами, прив’язаними до внутрішнього спотового ринку. Раніше деякі іноземні компанії могли отримати доступ до операцій із золотом через китайські “дочки”.
Іноземним учасникам будуть доступні контракти на золото в злитках 99,99-процентної чистоти вагою 100 г і 1 кг, а також банківські злитки 99,95-процентної чистоти вагою 12,5 кг. Всі три контракти забезпечують іноземцям доступ до складів на території вільної економічної зони. Іноземні інвестори будуть проводити розрахунки в так званих “офшорних юанях” (CNH), а внутрішні інвестори КНР використовуватимуть котирування в звичайних юанях (CNY).
На SGE в даний час торгується 11 контрактів на золото з різною вагою, ступенем чистоти і термінами поставок. Біржа є найбільшим в КНР торговим майданчиком з фізичним постачанням дорогоцінного металу. З певними обмеженнями іноземці можуть отримати доступ і до решти 8, відзначає Bloomberg.
Китай торік обігнав Індію і став найбільшим світовим покупцем золота у світі. Прив’язка контрактів, що торгуються в СЕЗ, до аналогічних інструментів на внутрішньому ринку країни підкреслює прагнення КНР розширити вплив на ціни на дорогоцінний метал і підвищити роль юаня у світових транзакціях.
Внаслідок ізольованості китайського біржового ринку, згідно з даними Bloomberg, ціни в Китаї та Лондоні протягом поточного року розходилися на $ 30-40 за унцію. C початку року золото в Китаї (99,99-відсотковий злиток) подорожчало на 3,3%, тоді як в Лондоні ціни виросли на 1,5%.
В останні роки Китай розвиває офшорні центри торгівлі національною валютою – це не зовсім ті ж самі юані, що обертаються усередині країни (міжнародне позначення CNY), а офшорні юані з обертанням в Гонконзі (CNH). Ці два види юанів поки не мають вільної конвертації між собою, і курс їх по відношенню до інших світових валют не однаковий. Торік був запущена “пробна кулька” зони вільної торгівлі в Шанхаї, де банки можуть безпосередньо використовувати юані для міжнародних розрахунків без складних узгоджень з регулятором.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас