У Росії попит на туристичні поїздки після низки банкрутств впав до 30-50% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Росії попит на туристичні поїздки після низки банкрутств впав до 30-50%

Світ
346
Російський туристичний ринок переживає глибоку кризу, спричинену економічними і політичними факторами. З середини липня про свою фінансову неспроможність оголосили 14 туроператорів, через банкрутства фірм постраждали щонайменше 130 тис. росіян, підрахували в Російському союзі туріндустрії (РСТ). З них близько 50 тис. – ті, кого довелося терміново вивозити з курортів через проблеми з готелями чи зворотними квитками.
Негативна ситуація на ринку позначилася і на купівлі путівок – попит на них різко впав. «2014 рік виявився для турбізнесу значно гіршим, ніж навіть кризовий 2009 рік, коли зниження виїзного турпотоку склало 15-20%. Цього року падіння попиту на турпоїздки досягло 30-50%, а після перших чотирьох-п’яти банкрутств продажі турів практично зупинилися», – розповіла прес-секретар РСТ Ірина Тюріна.
За її словами, відсутність коштів за умови жорсткої конкуренції на ринку (коли пропозиція значно перевищує попит), викликали так званий ефект доміно – в результаті збанкрутували ще десять фірм.
В даний час в Росії зареєстровано близько 4 тис. туристичних організацій, і тільки 1,7 тис. із них, за оцінками Всеросійського союзу страховиків (ВСС), ведуть діяльність ефективно. Як зазначив гендиректор ВСС Ігор Юргенс, ринок можуть покинути до тисячі гравців.
Ініціатива Мінкультури щодо збільшення цін на путівки за рахунок додаткового внеску страховикам здалася незадовільною. «Це половинчасті пропозиції, які трохи посилюють контроль за туроператорами – як вони діють, як ведуть свою фінансову діяльність, але заходи поки настільки половинчасті і непослідовні, що оздоровлення в цій галузі ми не очікуємо. Ситуація буде дуже складною, особливо в кризовий період», – зауважив Юргенс.
За останні два місяці з туристичного ринку пішли більше десятка російських туристичних агентств. Про призупинення своєї діяльності раніше у зв’язку з фінансовою неспроможністю оголосили турфірми «Нева», «Лабіринт», «Ідеал-Тур», «Південний хрест» та інші.
Останній на даний момент туроператор, який заявив про свою фінансову неспроможність – петербурзька фірма «Верса». За попередньою оцінкою, зараз за кордоном перебуває близько 9 тис. клієнтів компанії.
Компанія була заснована в 1999 році і входила до числа найбільших туроператорів Санкт-Петербурга. За даними ЕГРЮЛ на березень 2010 року, 50%-на частка «Верси» належить її гендиректору Володимиру Дорофєєву, ще 50% – Замірі Дорофеєвій. Компанія займалася виїзним туризмом по всьому світу, а також прийомом іноземних і російських туристів.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас