Рада прийняла скандальний закон про "люстрацію" - але з нього вилучена норма про "люстрацію нардепів" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада прийняла скандальний закон про "люстрацію" - але з нього вилучена норма про "люстрацію нардепів"

Казна та Політика
2980
Верховна Рада підтримала в другому читанні і в цілому Закон “Про очищення влади”. За відповідне рішення проголосував 231 народний депутат.
Закон визначає правові та організаційні засади проведення процедури очищення влади від осіб, визначених цим Законом, з метою утвердження в суспільстві верховенства права, законності, підвищення ефективності боротьби з корупцією.
Для досягнення зазначеної мети законопроектом вводиться проведення процедури перевірки при вирішенні питання про можливість призначення особи, як суб’єкта перевірки, на посаду в органах влади, а також організація процедури перевірки осіб, які є суб’єктами перевірки на відповідність певним законопроектом критеріям, з метою вирішення питання про можливість їх подальшого перебування на відповідній посаді.
Суб’єктами перевірки згідно із законопроектом є: 1) особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування: 2) особи, які претендують на зайняття посад, визначених пунктом 1 цієї статті. Як зазначив нардеп Юрій Дерев’янко, виступаючи з трибуни парламенту щодо законопроекту вилучена норма про люстрацію народних депутатів.
“Усі виборчі посади, такі як депутати, уповноважений з прав людини, конституційні судді – вони виключені з цього закону (не підпадають під його дію – ІФ)”, – сказав нардеп.
Дерев’янко також зазначив, що було звужено коло близьких людей, які подають декларацію про майно та доходи, до кола сім’ї, “тобто тих людей, які проживають разом з кожним з нас”. Парламентарій пояснив, що, зокрема, народні депутати щорічно подають звичайну декларацію, в якій вказують належне майно і доходи виключно тих членів сім’ї, які проживають разом з ними і ведуть спільне господарство.
Дерев’янко також зазначив, що прийнятий закон передбачає норму, згідно з якою податкова інспекція, перш ніж прийняти остаточне негативне рішення за підсумками перевірки задекларованого майна, повинна ознайомити з усіма своїми зауваженнями перевіряти особу, і тільки з урахуванням пояснень цієї особи може приймати остаточне рішення.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас