Данія подвоїла свої територіальні претензії в Арктиці - вона хоче 400 тис. кв. кілометрів морського дна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Данія подвоїла свої територіальні претензії в Арктиці - вона хоче 400 тис. кв. кілометрів морського дна

Світ
1094
Данія подвоює свої територіальні претензії в Арктиці. В найближчому майбутньому королівство збирається заявити ООН про своїх виключні права на 400 тисяч квадратних кілометрів морського дна навколо Північного полюса, пише Information. Це вдвічі більше, ніж раніше, крім того, територіальні претензії поширюються на сферу інтересів Канади.
Вимоги обумовлені тим, що Канада порушила попередню угоду з Данією про майбутню демаркацію арктичних територій, направивши в грудні минулого року два криголама в арктичний регіон.
Про це йдеться в книзі журналіста і фахівця з проблем Арктики Мартіна Бреума “Балада про Гренландію”, яка поступила в продаж сьогодні, 16 вересня. Крім того, інформація підтверджена в МЗС Данії, пише газета.
Гренландский уряд також вважає справу надзвичайно серйозною. “Це дуже серйозне питання, і королівство має відстоювати свої інтереси. Проблема Північного полюса і інших арктичних територій дуже важлива для нашого майбутнього”, – заявила в інтерв’ю газеті гренландський прем’єр-міністр Алека Хаммонд.
Згідно з міжнародним правом, Північний полюс і прилеглий до нього регіон Північного Льодовитого океану не належать жодній країні. Однак так звана арктична п’ятірка (Канада, Данія, Норвегія, Росія і США) володіє правами на 370-кілометрову виняткову економічну зону біля своїх берегів. Територію за нею курує агентство ООН International Seabed Authority.
Після ратифікації Конвенції ООН з морського права цим країнам надано десятирічний період на пред’явлення вимог по розширенню своєї зони. Норвегія, Росія, Канада і Данія запустили проекти для обгрунтування своїх претензій про приналежність арктичних територій.
У 2008 році п’ять прибережних арктичних держав – Росія, Канада, США, Норвегія і Данія (разом з Гренландією) домовилися вирішити питання про демаркацію кордонів в Арктиці мирними засобами.
Тим часом Росія готується провести авіаційні навчання в Арктиці. Винищувачі, бомбардувальники, транспортна й армійська авіація Західного військового округу (ЗВО) будуть задіяні в льотно-тактичних навчаннях в арктичному регіоні, повідомив у вівторок “Інтерфаксу” начальник прес-служби ЗВО Олег Кочетков.
“В рамках навчань льотним складом будуть відпрацьовані спільні дії з охорони повітряних рубежів, перехоплення повітряних цілей, нанесення авіаційного удару по мішенях на землі, а також вихід з-під удару авіації і засобів ППО. Всі завдання треба відпрацьовувати як в темний, так і в світлий час доби, а також у різних метеорологічних умовах “, – сказав він.
За словами Кочеткова, всього в навчаннях буде задіяно 25 екіпажів. Екіпажі літаків МіГ-31БМ та Су-24М в рамках навчань здійснюватимуть патрулювання регіону за маршрутом Північного морського шляху.
Льотчикам літаків-розвідників Су-24МР належить відпрацювати завдання з розвідки, виявлення цілей і цілезнаходженню. Підсумкові льотно-тактичні навчання змішаного авіаполку в Мурманської області триватимуть до кінця тижня, додав представник ЗВО.
Сьогодні ж посилений десантно-штурмовий батальйон улан-уденського з’єднання ВДВ вперше десантувався в район адміністративного центру Чукотського автономного округу поблизу міста Анадир, повідомляє агентство з посиланням на управління прес-служби і інформації Міноборони РФ.
“Десантування здійснено посадковим способом за допомогою важких дальніх транспортних літаків Ан-124” Руслан “, – повідомив представник Міноборони РФ.
Він зазначив, що десантникам в районі міста Анадир належить виконати завдання щодо запобігання можливої висадки морського десанту умовного противника на узбережжі Берингової моря.
Підрозділи ВДВ, дислоковані в Бурятії, перекидалися з аеродрому “Східний” (Улан-Уде) на аеродром “Вугільні Копальні” (Анадир) відповідно до поставлених завдань в ході проведення раптової перевірки військ Східного військового округу.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас