Румунія публічно звинуватила Росію в "іграх на газовому ринку" - і створенні проблем в країнах ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Румунія публічно звинуватила Росію в "іграх на газовому ринку" - і створенні проблем в країнах ЄС

Енергетика
1469
Міністр енергетики Румунії Разван Ніколеску оголосив про намір російського “Газпрому” на 10% скоротити поставки в країну і звинуватив Росію в “грі” на газовому ринку з метою чинити тиск на країни Євросоюзу.
За повідомленням Ніколеску, про плани зниження обсягів поставок представники “Газпрому” проінформували Румунію 15 вересня, а саме скорочення заплановано на 18 вересня.
“Я вважаю, що подібні ситуації будуть повторюватися. Це гра, мета якої – спровокувати проблеми в деяких країнах ЄС. Це вже сталося з Польщею, Словаччиною, Австрією”, – нагадав Ніколеску.
Румунія купує у “Газпрому” близько п’ятої частини споживаного в країні газу, велику частину газу країна або видобуває, чи купує в інших постачальників.
У вересні 2014 року декілька європейських країн, які отримують газ з Росії, заявили про зниження обсягів або про відмову “Газпрому” збільшити обсяг поставленого газу. Подібні заяви надіслали Польща, Австрія, Словаччина.
“Газпром” стверджував, що діє, виходячи з наявних у нього можливостей. “Поставки газу по всіх напрямках здійснюються виходячи з наявних зараз ресурсів для експорту і закачування в ПСГ на території Російської Федерації”, – пояснив офіційний представник компанії.
15 вересня про скорочення обсягів газу, що прокачується “Газпромом” до країн Європи через території України та Словаччини по Ужгородському коридору, повідомив словацький газотранспортний оператор Eustream. Порівняно з середніми за останні два тижні обсяги прокачування, заявлені “Газпромом” на 15 вересня, скоротилися приблизно на 17%, порівняно з максимальним у вересені 2014 року обсягом транзиту – більш ніж 21%.
“Газпром” пояснив причини скорочення транзиту газу по ужгородському коридору тим, що закінчився ремонт газопроводу Ямал-Європа. “Зараз, після ремонту, йде більше газу через газопровід Ямал-Європа, тому через Словаччину поставки менше”, – пояснив офіційний представник “Газпрому” Сергій Купріянов.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас