Повноцінна реалізація зони вільної торгівлі з ЄС підвищить доходи українців, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Повноцінна реалізація зони вільної торгівлі з ЄС підвищить доходи українців, - експерт

Особисті фінанси
1001
Повноцінна реалізація поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі з ЄС підвищить доходи домогосподарств в Україні та, відповідно, і споживчі настрої українців.
“Ми очікуємо зростання виробництва, очікуємо зростання імпорту, практичного розширення асортименту продукції на внутрішньому ринку України. З іншого боку, імплементація Угоди про асоціацію дасть змогу домогосподарствам отримувати більше доходів – як з кваліфікованою робочою силою, так і з некваліфікованою. Як результат ми отримаємо збільшення споживання домогосподарств”, – пояснив експерт Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Микола Риженков під час прес-конференції.
“Якщо ми порівняємо можливі результати, то просте одностороннє зниження ЄС своїх мит дасть дуже помірний результат – до 1% зростання споживання залежно від категорії населення. Проте імплементація угоди у повному обсязі дасть значне зростання в довгостроковому періоді, в середньому – 10%. У разі, якщо Росія введе свої санкції у вигляді підвищення мит на українську продукцію, споживання також покаже зростання, але в меншій мірі. Угода про асоціацію здатна перекрити негатив від підняття мит Російською Федерацією. І тут важливо зазначити, що український споживач отримає вигоди від асоціації з ЄС не лише в кількісному вимірі – він зможе споживати менше і з ряду товарів за нижчою ціною, оскільки з націнки виключаться ввізні мита та сплата за проходження митних процедур. Також споживач отримає більш якісну та безпечну продукцію”, – розповів експерт.
Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада України ратифікувала текст Угоди про асоціацію Україна – ЄС. Президент України Петро Порошенко підписав закон про ратифікацію відразу ж.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас