Історичний день: Рада ратифікувала Угоду про асоціацію Україна-ЄС, Порошенко її відразу ж підписав — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Історичний день: Рада ратифікувала Угоду про асоціацію Україна-ЄС, Порошенко її відразу ж підписав

Казна та Політика
4788
Верховна Рада України у вівторок ратифікувала текст Угоди про асоціацію Україна – Європейський Союз. За ратифікацію цього документа віддали свої голоси 355 народних депутатів, проти – 0, утрималися – 0 (з 381). При цьому 26 депутатів не голосували. Президент України Петро Порошенко пообіцяв підписати закон про ратифікацію Угоди в сесійній залі парламенту. Днем раніше текст Угоди про асоціацію вніс до парламенту президент України Петро Порошенко.
Президент України Петро Порошенко підписав цей закон в залі засідань Верховної Ради України. Відразу ж після ратифікації Угоди українським парламентом і підписання головою парламенту Олександром Турчиновим, документ направили президенту, який тут же підписав його
Президент України Петро Порошенко доручив уряду на засіданні в середу, 17 вересня, затвердити план імплементації Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом. “Я доручаю українському уряду вже завтра затвердити план виконання угоди і втілювати його в життя вже з першої хвилини вступу закону в силу”, – сказав він, виступаючи на засіданні Верховної Ради у вівторок.
Глава держави додав, що імплементація угоди передбачає впровадження низки невідкладних реформ. “Домовленості, досягнуті нами днями в Брюсселі, дозволили нам отримати ще більше, ніж передбачає угода. До кінця 2015 року в України є гарантовані преференції, коли, з одного боку, наші товари продаються в Європі без митних зборів, а на українському ринку європейська продукція працює за правилами СОТ, підтримуючи українського виробника, український бюджет і курс української валюти “, – сказав П.Порошенко. Президент також поінформував, що деякі положення угоди набувають чинності вже з 1 листопада цього року.
Важливі деталі
Документ цілком почне діяти після його ратифікації крім Верховної Ради та Європарламенту ще й усіма 28 країнами-членами Євросоюзу. Разом з тим, ЄС визначить тимчасове застосування Угоди ще до закінчення цього процесу. Що стосується економічної частини, то в рамках тристоронніх консультацій Україна – ЄС – РФ 12 вересня була досягнута домовленість про продовження на рік режиму торгових преференцій для українських експортерів, який ЄС ввів для України в березні 2014 року. Застосування інших пунктів Угоди про зону вільної торгівлі відкладено на рік – до 31 грудня 2015 року. Рішення про порядок застосування цього документа ще має ухвалити Рада ЄС, який, як очікується, визначить режим тимчасового застосування документа і затвердить продовження на рік односторонніх преференцій для українського експорту.
У спільній заяві за підсумками консультацій Україна – ЄС – РФ 12 вересня сторони зазначили: “Щоб бути здатною повністю підтримати стабілізацію України, Єврокомісія готова в разі ратифікації Україною Угоди про асоціацію з ЄС запропонувати додаткову гнучкість. Така гнучкість полягатиме у відстроченні до 31 грудня 2015 року тимчасового застосування зони вільної торгівлі з продовженням автономних торгових заходів ЄС для переваги України на цей період “. При цьому сторони домовилися продовжити консультації щодо стурбованості, висловленою Росією, у зв’язку із створенням ЗВТ Україна – ЄС, а прогрес в переговорах з цих питань буде оцінюватися під час тристоронніх міністерських зустрічей.
Крім того, в Україні йде процес підготовки Національної програми імплементації Угоди про асоціацію з ЄС, яку мають затвердити на рівні уряду. Влада України неодноразово підкреслювала, що буде впроваджувати реформи в державі ще до набрання Угодою чинності, щоб наближати країну до європейських стандартів. Зокрема прем’єр-міністр України напередодні ратифікації заявив: “Уряд виконуватиме Угоду з першого дня, на середу у нас заплановано засідання уряду і ми приймемо рішення про так звану імплементацію цієї Угоди”.
Підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС було розділене на два етапи: політична частина документа була підписана 21 березня поточного року, економічна – вже після президентських виборів в Україні 27 червня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас