Острів оптимізму: як Росія підвищила прогноз зростання ВВП на наступний рік у зв'язку з приєднанням Криму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Острів оптимізму: як Росія підвищила прогноз зростання ВВП на наступний рік у зв'язку з приєднанням Криму

Світ
713
Мінекономрозвитку представило новий, несподівано оптимістичний прогноз російської економіки на наступний рік, складений з урахуванням приєднання Криму. Російський ВВП може вирости на 1,2%, а інфляція – впасти до 6%, вважають в міністерстві. Зростання цін дійсно може сповільнитися через слабкий попит з боку населення, яке біднішає, а от з ростом економіки ситуація не настільки сприятлива, вважають експерти.
Мінекономрозвитку підвищило прогноз зростання ВВП в 2015 році з 1% до 1,2%. Про це повідомляє агентство «Інтерфакс» з посиланням на нову версію розрахунків на 2015-2017 роки, яка буде враховуватися при складанні бюджету на ці три роки. Цей варіант, втім, все ще нижче, ніж травневі оцінки – 2%.
Новий прогноз складений «з урахуванням Криму».
Далі ВВП, на думку МЕР, виросте на 2,3% в 2016 році і на 3% в 2017 році (відповідає попередній версії). У проект закладено середня ціна на нафту марки Urals $ 100 за барель на 2015-2017 роки. Вона не змінилася в порівнянні з серпневою версією, так само як і прогноз за середньорічним курсом долара – 37 руб. за долар в 2015 році, 38 руб. в 2016 році і 38,8 руб. в 2017 році. У бюджеті закладена середня ціна $ 96 за барель. Як уточнив голова Мінфіну Антон Силуанов, через погіршення макроекономічного прогнозу (у серпні) в 2015-2017 роках бюджет вже недорахується 570 млрд руб. Але втрати припали на 2016 рік (220 млрд руб.) Та 2017 років год (270 млрд руб.). «Там і ВВП, і експорт-імпорт дуже сильно впливають на бюджет, і зміна інфляції», – пояснив міністр. Оцінка експорту знижена до $ 494, 5 млрд з $ 507 млрд, врахованих у законі про бюджет на 2014-2016 роки, імпорту – до $ 324, 2 млрд з $ 367, 4 млрд. Силуанов також зазначив, що змінювати програму запозичень на наступний рік поки не планується – 1 трлн на внутрішньому ринку і $ 7 млрд на зовнішньому.
Тепер МЕР знижує прогноз по інфляції. Мінекономрозвитку вважає, що зростання цін в 2015 році складе не 6,5%, а 6%.
На 2016 рік цільовий прогноз такий як і в минулому році і дорівнює 4,5%, а на 2017 знижено до 4% з 4,3%.
Збільшення прогнозу по зростанню ВВП на 0,2 п.п. не міг дати Крим, пояснює провідний експерт інституту «Центр розвитку» НДУ ВШЕ Сергій Пухов. «Крим і в економіці України був не надто впливовим регіоном, а в масштабах російської економіки це мізерна частка», – пояснює економіст. Тим більше що вплив приєднаного в 2014 році регіону буде швидше негативним. «Швидше, в найближчі кілька років Крим буде збитковим – він ніяк не буде прискорювати ріст російської економіки, особливо з урахуванням провального туристичного сезону і відсутності поставок закордонної продукції в регіон», – зазначає Пухов. «Інвестиційні очікування в зв’язку з Кримом погіршувалися, і це, швидше, негативний ефект, який діятиме і в 2015 році», – каже експерт з макроекономічного моделювання та прогнозування Економічної експертної групи Олексій Балаєв.
Негативний вплив на інвестиції відзначило і міжнародне рейтингове агентство Moody’s. Нові санкції відносно запозичення російських банків і корпорацій офіційно закріплюють той факт, що доступ до ринку вже було втрачено приблизно з кінця червня у зв’язку з дефіцитом інтересу до боргових зобов’язань російських емітентів, відзначає Moody’s. Агентство очікує посилення відтоку капіталу з Росії слідом за введенням розширених санкцій, а також подальшого ослаблення рубля.
Суттєвого зростання цін експерти, як і чиновники, не чекають. «Ми бачимо стрибок інфляції у зв’язку з контрсанкціямі. Але це разовий ефект», – говорить Пухов.
Пониження прогнозу на 2015 рік він пояснює стагнацією економіки Росії і низьким внутрішнім попитом. У цьому стані для економіки характерна відсутність росту виробництва і торгівлі, а також доходів населення. «Ситуація в економіці Росії буде найближче до стагнації. Зростання реальних доходів населення буде дуже невеликим. В одному з варіантів сценарію вони навіть будуть знижуватися. Через слабкий попит (в нормальних умовах і в відсутності санкцій) інфляція може знижуватися», – говорить Пухов. «Вважаю, що інфляцію виміряно ще без урахування Криму, а по тій же методології, що і до приєднання. З урахуванням цього ефекту прогноз зростання цін має бути вище», – говорить Балаєв.
Центробанк прогнозує, що в 2015 році темп зростання ВВП складе 0,9-1,1%.
«Низька економічна активність в більшості країн – торговельних партнерів Росії стримує зростання російської економіки», – йшлося в повідомленні ЦБ від 12 вересня за підсумками засідання ради директорів.
Міжнародний валютний фонд (МВФ) у липні знизив прогноз зростання ВВП Росії з 2,3% до 1%. Прогноз інституту «Центр розвитку» на 2015 рік песимістичніший ніж урядовий. Зростання ВВП експерти очікують на 0,7%, інфляцію – на рівні 6,6%. У прогнозі центру також закладена ціна на нафту $ 100 за барель. Економічна експертна група прогнозує зростання ВВП в 2015 році на 0,9%. «Це станом на даний момент, з урахуванням всіх прийнятих санкцій і контрсанкцій, – уточнив Балаєв. – Прогноз Мінекономрозвитку, безумовно, досить оптимістичний».
Катерина Меремінська
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас