Банкопад в Росії: ЦБ РФ відкликав ліцензії ще у двох банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкопад в Росії: ЦБ РФ відкликав ліцензії ще у двох банків

Фондовий ринок
1207
ЦБ РФ відкликав ліцензію на здійснення банківської діяльності у ІнтрастБанка і кредитної організації Банк24.ру. Інформація про це розміщена на сайті Центробанку.
У заяві регулятора сказано, що у ІнтрастБанка ліцензія відкликана у зв’язку з невиконанням нормативних актів Банку Росії і федеральних законів, що регулюють банківську діяльність.
ІнтрастБанк виявився нездатним виконати вимоги кредиторів за грошовими зобов’язаннями у зв’язку з втратою ліквідності. Крім того, через нього в великих обсягах проводились сумнівні безготівкові операції.
За обсягом нетто-активів банк займав 247-е місце серед російських банків (цей показник дорівнює 14,8 млрд руб.). Є учасником системи страхування внесків.
ІнтрастБанк був заснований в 1994 році. Головний офіс кредитної організації розташовувався в Москві, банк також мав філії в шести містах (Санкт-Петербург, Самара, Воронеж, Волзький, Іжевськ і Смоленськ).
Активи єкатеринбурзького Банка24.ру перевищували 10,5 млрд руб. (276-е місце в Росії). Кредитна організація є учасником системи страхування внесків. В якості причини відкликання ліцензії Центробанк назвав порушення банком законодавства про протидію відмиванню злочинних доходів.
Напередодні відкликання ліцензії у Банка24.ру газета «Ведомости» повідомила, що банк розіслав клієнтам повідомлення з рекомендацією зняти гроші в банкоматах, якщо вони перебувають за кордоном. В СМС банк повідомляв, що через санкції ЄС «можливі перебої з оплатою по пластиковій карті», але якщо клієнт знаходиться в Росії, то «хвилюватися нема про що».
Банк24.ру був заснований в 1992 році (тоді він називався Уралконтактбанк, а в 2003 році установа отримала сучасну назву). Мажоритарний пакет акцій банку опосередковано контролює московський Пробизнесбанк.
ЦБ РФ також відкликав ліцензії на здійснення банківської діяльності в Криму і Севастополі у двох українських банків – Юнекс Банку та Легбанку. Ліцензії відкликані у зв’язку з невиконанням зобов’язань перед кредиторами.
Нагляд в банківській сфері був посилений після приходу на пост голови ЦБ Ельвіри Набіулліної в червні 2013 року. За рік ліцензій позбулися більше 60 банків, в тому числі такі великі, як Майстер-Банк (70-е місце за розміром активів на момент відкликання ліцензії), Інвестбанк (79-е місце), Смоленський банк (125-е місце), «Пушкіно »(134-е місце),« Західний »(137-е місце),« Мій банк »(181-е місце) та інші.
Серед причин, за якими ЦБ позбавляє банки ліцензії, найбільш частими є невиконання зобов’язань перед кредиторами та вкладниками, проведення сумнівних операцій, порушення закону «Про протидію легалізації (відмиванню) доходів», а також високоризикована кредитна політика.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас