"Дочка" Газпрому залишилася без кредиту в $520 млн після санкцій США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Дочка" Газпрому залишилася без кредиту в $520 млн після санкцій США

Кредит&Депозит
1110
Структура “Газпрому” не змогла залучити 520 млн дол. на будівництво Новоуренгойського газохімічного комплексу. Вона розраховувала позичити цю суму на 4,4-5 років під Libor + 4,15% річних, однак не змогла знайти охочих надати гроші на таких умовах. Скасування кредитного тендеру збіглося з внесенням “Газпрому” до списку санкцій США.
Оголошення про проведення двох тендерів на організацію кредитів загалом на 520 млн дол. для “дочки” “Газпрому” – Новоуренгойського ДХК з’явилося ще наприкінці липня. Компанія розраховувала залучити два кредити – Один п’ятирічний на 220 млн дол, другий – на 300 млн дол. на 4,5 року. Ставка по кредиту в американській валюті не повинна перевищувати Libor + 4,15% річних. Розмір одноразової комісії за організацію кредиту – не більше 1%. “Газпром” повинен був надати гарантії по цих кредитах.
Спочатку прийом заявок від потенційних кредиторів планувалося завершити 27 серпня, але компанія продовжила цей термін до 9 вересня поточного року. Переможця тендеру повинні були бути назвати 19 вересня. Але пізно ввечері 12 вересня на сайті держзакупівель з’явилося повідомлення про відміну тендеру. Це сталося через дві години після публікації нових санкцій США. У списку опинився і “Газпром”: йому поки не закрито доступ на американський фінансовий ринок, але газовій монополії заборонено купувати американські технології та обладнання для нафтових проектів в Арктиці, на шельфі і для видобутку сланцевої нафти.
“Відкриті запити пропозицій про надання послуг з надання кредитів для потреб ТОВ “Новоуренгойського газохімічного комплексу “визнані такими у зв’язку з відсутністю заявок з боку банків”, – заявив РБК представник “Газпрому”. На питання про альтернативні шляхи залучення капіталу для цих потреб він не відповів.
Згідно зі звітністю самого “Газпрому”, останні півроку йому вдавалося позичати великі суми лише у російських банків: у липні компанія залучила дворічний кредит Альфа-банку на 400 млн дол. під 3,25% річних. У квітні трирічний кредит на 19,75 млр друб. надав Сбербанк – під 8,73%.
Загальний борг “Газпрому”, за даними Bloomberg, на кінець першого кварталу 2014 дорівнював 54,8 млрд дол., більша його частина припадала на запозичення в доларах (46,5%) та євро (42,9%). Через переоцінку валютних зобов’язань через ослаблення рубля “Газпром” в першому кварталі 2014 втратив 172 млрд руб.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас