Саудівській Аравії порадили забезпечити США нафтою по ціні $ 85 за барель — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Саудівській Аравії порадили забезпечити США нафтою по ціні $ 85 за барель

Енергетика
1215
Американський банк Bank Of America Merrill Lynch вважає, що Саудівська Аравія могла б збільшити видобуток нафти, щоб знизити ціни на неї до $ 85 за барель.
Падіння нафтових цін повинно вдарити по Росії та Ірану. Про це йдеться в Щотижневому енергетичному дослідженні кредитної установи (є в розпорядженні РБК). Документ був опублікований 9 вересня.
Взаємовигідна співпраця
На користь перспективи зниження нафтових цін експерти BofA надали цілий комплекс взаємопов’язаних геополітичних та економічних аргументів.
Перш за все, вони вказали на небезпеку для Саудівської Аравії з боку радикальної організації «Ісламська держава Іраку і Леванту» (ІГІЛ), яка поширила свій вплив на значні території Іраку і Сирії. Загроза від ІГІЛ вже настільки серйозна, що Сполучені Штати розпочали створення коаліції із західних і арабських держав для боротьби з ісламістами, а президент США Барак Обама звернувся з цього приводу з промовою до співгромадян.
«Виведення військ США з гарячих точок по всьому світу в останні роки призвіло до вакууму влади. Його і заповнить «Ісламська держава». Ми вважаємо, що Саудівська Аравія та інші країни регіону можуть вдатися до допомоги США, щоб захистити свої кордони від халіфату. Що в обмін на допомогу Сполучених Штатів можуть запропонувати арабські держави? Зниження нафтових цін », – наголошується в дослідженні.
Західні держави вітали б таку допомогу, підкреслюють автори доповіді. Сприяння Саудівської Аравії в зниженні нафтових цін призведе до ослаблення російської економіки. Без урахування доходів від нафтового експорту дефіцит бюджету Росії в 2013 році, за оцінкою BofA, перевищив би 10% ВВП. Для бездефіцитного бюджету Росії необхідна ціна в $ 105 за барель, пишуть аналітики BofA.
В свою чергу внутрішньоекономічні труднощі через відсутність надходжень до скарбниці змусили б Москву «піти на деескалацію кризи на Україні».
Ціна $ 85 за барель істотно нижче, ніж закладено в російському бюджеті. У 2014 році він сформований з розрахунку $ 93 за барель, а в 2014-2015 рр роки – $ 95 дол.
BofA в своєму аналізі посилається на прецедент середини 1980-х – початку 1990-х років, коли співпраця Вашингтона і Ер-Ріяда призвела до зниження цін на нафту. Це спричинило падіння експортної виручки Радянського Союзу. Дешева нафта вважається одним з факторів, що сприяли кризі і подальшого розпаду СРСР.
Інший стороною, яка постраждала від низьких нафтових цін фахівці BofA назвали Іран – давнього регіонального противника Саудівської Аравії, який до того ж перебуває під санкціями з боку США і Євросоюзу. Брюссель відмовився від закупівель іранської нафти у 2012 році під тиском з боку США, а потім ввів обмеження проти іранського фінансового сектора. У результаті доходи Тегерана від експорту вуглеводнів скоротилися, за інформацією ОПЕК, з $ 114, 75 млрд в 2011 році до $ 62 млрд за підсумками 2013 року.
Цінова планка $ 85 була обрана аналітиками фінансової установи через те, що, за їхніми відомостями, саме при такій вартості бареля бюджет Саудівської Аравії є бездефіцитним.
Крім того, за розрахунками авторів дослідження, бюджет королівства нічого не втратить, якщо замість експорту 8,5 млн барелів на добу по $ 100 за барель, країна буде поставляти на ринок 10 млн барелів по $ 85. У 2014 році бюджетні витрати Саудівської Аравії заплановані на рівні $ 228 млрд.
Нафтова співпраця
Зароза зниження нафтових цін Ер-Ріяд, від якої постраждають Москва і Тегеран, могла стати одним з факторів зближення останніх. Протягом останніх декількох років Росія та Іран обговорюють можливість бартерної угоди «нафта в обмін на товари». В квітня 2014 року Reuters з посиланням на анонімні джерела повідомляло, що сума операції може скласти $ 20 млрд. Росія отримуватиме 500 тис. барелів іранської нафти. У серпні цього року сторони підписали меморандум, який, правда, носить попередній характер і не містить ніякої конкретики. Можливе економічне співробітництво Росії та Ірану вже викликало невдоволення з боку Сполучених Штатів.
Не тільки політика
Фахівці BofA зазначили, що крім політичних причин збільшити нафтові поставки в подяку за допомогу США проти ісламістів, Саудівська Аравія може бути зацікавлена ​​в зниженні нафтових цін і з суто економічних міркувань.
В останні роки США значно наростили видобуток власної нафти, основну роль в цьому зіграла «сланцева революція». За оцінкою BofA, за минулі чотири роки видобуток рідких вуглеводнів в Сполучених Штатах зросла на 3,6 млн барелів на добу. Управління енергетичної інформації Сполучених Штатів (EIA) прогнозує в 2015 році нафтовидобуток на рівні 9,53 млн барелів на добу. Для порівняння: в серпні цього року Саудівська Аравія видобувала 9,6 млн барелів на добу.
Високі ціни на світовому ринку є ключовою причиною активного розвитку нетрадиційних джерел отримання нафти в США, що знижує зацікавленість американців у імпортних поставках. За думки авторів дослідження, збільшення пропозиції з боку Саудівської Аравії допомогло б уповільнити розвиток сланцевої видобутку нафти і підтримати зв’язки Вашингтона і Ер-Ріяда.
Падіння нафтових цін до $ 85 призведе до падіння рентабельності сланцевої видобутку і відтоку інвесторів – тільки виробничі витрати на барель сланцевої нафти банк оцінив в $ 50-75.
Однак фахівці BofA визнали, що зараз Ер-Ріяд не поспішає збільшувати експорт вуглеводнів. Барель подешевшав з $ 115 в середині червня до рівня близько $ 100 на початку вересня. Незважаючи на це Саудівська Аравія не стала значно нарощувати пропозицію – з червня цього року саудівці збільшили поставки на 2%.
Проаналізувавши механізм реагування королівства на зміну цін, експерти BofA дійшли висновку, що з 2008 року падіння вартості нафти на 10% привоздило до зниження експортних поставок Саудівської Аравії на 1,5% через три місяці, у той час як ще через півроку обсяг пропозиції зростав на 2%.
У випуску Щотижневого енергетичного дослідження від 12 серпня (є в розпорядженні РБК) фахівці BofA припустили, що королівство володіє значними можливостями впливати на нафтові ціни і не дозволить барелю коштувати менше $ 100 в довгостроковій перспективі.
У тому ж дослідженні BofA зазначив, що в останні роки, незважаючи на геополітичну напруженість і різні економічні складності, ціни на нафту залишалися на відносно стабільному рівні. Поки Ер-Ріяд не поспішає порушувати рівновагу між попитом і пропозицією на світовому нафтовому ринку.
Конфлікт інтересів
BofA попередив читачів доповіді, що має справи з державами і компаніями, про які писав у своєму звіті. Банк визнав конфлікт інтересів, який міг вплинути на висновки ісследованія.
Опираючись на власні сили
Для того щоб знизити ціни на нафту і спровокувати економічні складнощі в Росії, США можуть діяти і поодинці. В середині 1970-х років в країні було створено стратегічний нафтовий резерв (SPR). Зараз він розрахований на 727 млн барелів нафти, а станом на 2013 рік у ньому було накопичено 695, 900 млн барелів.
Якщо Вашингтон вирішить продати хоча б частину своїх запасів, це може потенційно суттєво знизити ціни на нафту в усьому світі. У попередній раз США продавали значні обсяги нафти зі стратегічних запасів в 2011 році – під час бойових дій в Лівії з побоювань дефіциту нафти на світовому ринку.
В березня 2014 Вашингтон оголосив про «тестовий» продаж 5 млн тонн нафти. Незабаром після заяви американської влади світові ціни на нафту впали на $ 2. ЗМІ припустили, що це може бути натяком Росії на можливості США впливати на нафтові ціни. Ця теорія підтверджувалася тим, що реалізована нафта за своїми властивостями була схожа з російською.
Тоді ж американський економіст Філіп Верледжер, який в 1970-і роки посідав різні пости в Білому домі і Мінфіні США, у своєму огляді для інвесторів заявив про можливість безболісно для Вашингтона скоротити резерви вуглеводнів, продавши їх частину на світовому ринку.
За його розрахунками, якби в минулому році Сполучені Штати продавали по 500 тис. барелів з SPR, ціна нафти марки Brent (вона служить бенчмарком для російської нафти марки Urals) в кінці 2013 року виявилася б на $ 12 нижче її фактичної вартості. Зниження нафтових цін на $ 10 за барель позбавить Росію $ 40 млрд валютних надходжень.
Уже на початку вересня в блозі для агентства Platts Верледжер заявив, що Москва не дозволила б собі настільки зухвалих дій на Україні, якби барель коштував не $ 100, а $ 60.
За словами аналітика, якби Вашингтон зважився на розпродаж всього свого стратегічного нафтового запасу в 700 млн барелів, то світові ціни на нафту впали б відразу на $ 50. І це за умови, що Саудівська Аравія збереже нинішній обсяг експорту. Королівство навіть виграє від зниження цін на нафту через втрату інвесторами інтересу до нафтовидобутку в США. В цьому припущенні Верледжер збігається з аналітиками BofA.
«Резерви створювалися в той період, коли США були залежні від імпорту нафти. Тепер це в минулому. SPR став абсолютно безглуздим», – зазначив економіст.
Як і аналітики BofA, Верледжер назвав основними жертвами можливого падіння нафтових цін Росію і ІГІЛ. За його оцінкою, «Росія є зразком нафтової держави». Скорочення нафтових надходжень буде коштувати ВВП країни на 4-5%. У випадку з ІГІЛ більш доступна нафта знизить інтерес покупців до нелегальних постачань з Іраку та Сирії, що зменшить фінансові ресурси терористів.
На закінчення Верледжер визнав, що постраждалими від зниження цін можуть стати і самі американські нафтовидобувні компанії. Крім того, США при такому сценарії «ще довго не зможуть домогтися енергетичної незалежності».
Олександр Ратніков
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас