Що робити без реверсу? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що робити без реверсу?

Енергетика
1045
За місяць має розпочатися опалювальний сезон в Україні. Але дата може змінитися. Вже з’явилася інформація, що його можуть перенести на 1 листопада. Причина — режим економії енергоресурсів.
— Зараз закачано 16 мільярдів метрів кубічних газу. Із урахуванням того реверсу, що буде з території Словаччини, ми очікуємо 17,2 — 17,5 мільярда кубічних метрів на 1 листопада, — розказав про енергетичний запас на зиму днями міністр енергетики й вугільної промисловості Юрій Продан. Тож чиновник переконує, що газу має вистачити. Успішність цього задуму залежить від повноти запланованих реверсних поставок газу з Європи. А з цим уже є проблеми.
Голова правління «Укртрансгаз» Ігор Прокопів розповів, що позавчора Польща припинила поставки газу в Україну через скорочення поставок з Росії. «Поляки сьогодні заявили (заявка на імпорт. — Авт.) 11 мільйонів кубічних метрів на добу, а росіяни підтвердили тільки 7 мільйонів метрів кубічних, тобто мінус 4 мільйона кубічних метрів, а це і є наш реверс», — пояснив він «Дню». Прокопів вважає, що це не такі великі обсяги газу і польська сторона за два дні пообіцяла знайти ресурс на внутрішньому ринку. Тож загроз для українського реверсу немає. До того ж, за його словами, споживання «блакитного палива» всередині країни скоротилось. «У зв’язку з подіями на Донбасі, із зупинкою в тому регіоні промисловості сьогодні значно скоротилося споживання. Якщо того року ми щодоби споживали 73 мільйони кубічних метрів газу, то зараз — лише 47 млн. Наш прогноз свідчить, що якщо працюватиме реверс, то ми маємо пройти цю зиму більш-менш успішно. Ми мали б до квітня витягнути», — підсумував голова ПАТ «Укртрансгаз».
На думку заступника голови НАК «Нафтогаз Україна» Олександра Тодійчука, Росія розуміє ефективність реверсних поставок, тому й блокує їх. «Ще рано робити якісь висновки про польський реверс. За кілька днів отримаємо більш повну відповідь. Думаю, що все буде гаразд. Ми ж пам’ятаємо, яка була боротьба у Словаччині. І те, що Україна домовилася з нею про поставки 5 мільярдів метрів кубічних, а весною — 8 мільярдів — наша перемога», — вважає він. Наразі у польському сеймі зібрався антикризовий штаб, який і ухвалить рішення про реверсні поставки та відповідь Росії.
Пережити зиму Україні в разі чого, на думку Тодійчука, допоможуть поставки газу через термінали з прийому зрідженого газу.
«Ці термінали завантажені сьогодні на 30 — 40%. Вони можуть включитися (на повну потужність. — Авт.) Але, звичайно, поміняється ціна. Ціна виросте — це закон ринку. Але, тим не менш, фізично вони використовують свої підземні сховища», — вважає він.
Утім, більш реальнішим виглядає інше джерело — збільшення власного видобутку газу. «Зараз це зробити важко, бо діючі родовища виснажені на 70% і потрібно вкладення значних коштів. Питання в мільярдах гривень. У НАКу їх немає. Через комунальні борги підприємство не може залучити і кредити», — пояснює Тодійчук.
Голова правління «Укргазвидобування» (найбільша державна компанія з видобування газу) Сергій Костюк розповів «Дню», що інвестиції в газорозробку становлять близько 3,5 мільярда гривень щорічно. Але їх не вистачає. За його підрахунками, треба додати 1,5 — 2 мільярди гривень. Утім, їх немає, бо інвестори не хочуть вкладати без прибутку. «Як можна отримати прибуток з ціни, якщо вона нижча за її собівартості? Хто піде до нас інвестувати? Робити нові СП і продавати газ у промисловість, відбираючи його з категорії населення? Це не вихід», — резюмує він. Зараз, зауважує пан Костюк, загальний обсяг видобутку газу компанією становить 15,1 мільярда метрів кубічних у рік. «Укргазвидобування» спокійно може наростити обсяг за 2 роки на 1 — 1,5 мільярда метрів кубічних газу, пояснив він, але за умови інвестицій 2 мільярдів гривень.
Чи збільшить держава інвестиції в джерело, яке містить реальний потенціал відв’язки від імпортного газу? У НАКу розводять руками. Як пояснив Тодійчук «Дню», на календарі вже майже 15 вересня, а проекту бюджету немає, тому не зрозуміло на які інвестиції може розраховувати компанія наступного року.
Якщо в державній компанії ситуація зі знаком питання щодо інвестицій у газорозробку, то в приватному секторі вже визначилися — грошей не буде. Допомогло в цьому збільшення оподаткування нафтогазової галузі (законопроект №4309а), яке 31 липня провели через парламент. Нагадаємо, що як наслідок ставка плати за користування надрами з покладами газу на глибині до 5 км збільшилась із 28% до 55% і з 15% до 28% — на ті, які залягають на глибині понад 5 км.
«До цього податкове навантаження було близько 60%. Тобто якщо виручка становила умовно кажучи 100 гривень, то 60% — податки, а 40% ішли на розвиток видобування газу, закупівлю нової техніки тощо. А зараз податкова складова дійшла до 80%! Тому інвестицій у новому році не буде. Інвестори сказали, що більше й копійки в цю країну не дадуть», — розповідає «Дню» про інвестиційні плани генеральний директор ТОВ «Куб-Газ» (третя приватна компанія в Україні за обсягами видобування) Сергій Панчук. На уточнююче запитання, чи це означає, що компанія взагалі не інвестуватиме в 2015 році, він відповів схвально. «А з чого? Компанія розвиватиме вже розроблені ресурси», — пояснив він. За словами Панчука, «Куб-Газ» видобуває понад 1 мільйон метрів кубічних газу на добу. Планувалося, розповідає він, що цього року в розвиток направлять 400 мільйонів гривень. «Але з одного боку, сепаратисти кров п’ють, а з іншого — наш рідний уряд. І душать. Виживуть чи ні? Та не буде газу з таким підходом», — так оцінив перспективи внутрішнього газовидобутку генеральний директор ТОВ «Куб-Газ» у розмові з «Днем».
Це фактично підтверджують й інші компанії. «Сьогодні з 2 тисяч свердловин «Укрнафти», 10% — газові. В останні 5 років ми намагалися не бурити нових газових свердловин. Хоча теоретично існує потенціал для збільшення газовидобутку в компанії. Чому не збільшували? Недостатня підтримка з боку держави у розв’язанні низки проблем. Так, в Україні є високо дебітні газові свердловини. Але ми не можемо їх запустити на повну потужність і вони працюють тільки взимку, коли є споживач. Чому не запускаємо? Щоби постачати цей газ, треба будувати газопроводи, а для цього необхідно відводити землю. А це така корупційна складова, що просто жах. Держава певною мірою абсолютно не зацікавлена в розвитку внутрішнього газовидобування, тому і не підставляє плече для вирішення багатьох питань, щоб полегшити видобуток корисних копалин, у нашому випадку — нафти і газу», — говорить «Дню» про проблеми розвитку внутрішнього видобутку заступник голови правління ПАТ «Укрнафта» з буріння і геології Володимир Прокопів. За його словами, сьогодні «Укрнафта» видобуває 1,9 мільярда метрів кубічних газу щороку. Щоби збільшувати видобування, потрібно інвестувати чималі кошти, пояснює він. «Наприклад, одна свердловина буриться 1 — 1,5 року і дає близько 100 тисяч метрів кубічних газу на добу. Якщо збільшувати, то хоча б на 10 свердловин, які даватимуть удень загалом 1 мільйон метрів кубічних газу, або 350 мільйонів метрів кубічних у рік. Для розробки цих свердловин потрібно 1 мільярд гривень! А їх треба десь брати та ще й з такою підтримкою від держави», — розповідає заступник голови правління ПАТ «Укрнафта» з буріння і геології.
Уряд мав би не демонструвати страусину позицію в питанні внутрішнього газовидобування, а всіляко сприяти його розвитку, вважає президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар. Зокрема, значний потенціал прихований у покладах нетрадиційного газу. При чому, на думку експерта, розвивати цей напрям слід разом з Польщею.
«Річ у тім, що Україна і Польща мають можливість створити своєрідний «метановий пояс Європи». Існуючий річний рівень газовидобутку із 25 мільярдів кубометрів (20 — у нас, і 4 — у Польщі) за п’ятнадцять років може зрости, за різними оцінками, до 59 — 155 мільярдів кубометрів. Для порівняння «Газпром» сьогодні експортує в Європу в середньому 150 мільярдів кубометрів на рік», — розповідає про потенціал, який цілком реально розробити, Гончар.
Наталія Білоусова
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас