США ввели нові жорсткі санкції проти Росії: серед покараних вперше виявилися "Газпром", "Лукойл" та Сбербанк РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США ввели нові жорсткі санкції проти Росії: серед покараних вперше виявилися "Газпром", "Лукойл" та Сбербанк РФ

Світ
4013
США ввели нові санкції проти Росії у зв’язку з ситуацією на Україні. Про це оголосило міністерство фінансів США. “Заходи охоплюють найбільший російський банк, поглиблюють наявні санкції проти російських фінансових інститутів, розширюють санкції проти російського енергетичного сектора і виділяють додаткові російські організації, пов’язані з енергетикою і обороною”, – вказується в коментарі американського Мінфіну.
Крім того, рішенням глави відомства Джейкоба Лью під “цільові санкції” відтепер можуть потрапляти “особи, які працюють в російській оборонній галузі та суміжних галузях”. У новий список санкцій включені російський Сбербанк, Банк Москви, Газпромбанк, Россельхозбанк, Зовнішекономбанк і ВТБ. Для всіх банків термін допустимого кредитування знижується з 90 до 30 днів.
Також блокуються активи наступних п’яти оборонних підприємств – це Митіщинській машинобудівний завод, Машинобудівний завод ім. М.І.Калініна, “Алмаз-Антей”, “Науково-дослідний інститут приладобудування” (НИИП), а також компанія, зазначена в американському списку санкцій як “Долгопрудний дослідницько-виробничий комплекс”.
Введені санкції, що забороняють експорт товарів, послуг і технологій, на підтримку російських проектів видобутку нафти на глибоководних ділянках, арктичному шельфі або в сланцевих пластах, стосовно п’яти російських енергетичних компаній – Газпром, “Газпром Нафта”, Лукойл, Сургутнафтогаз і Роснефть. Для “Газпром Нафти” і Транснафти пожорсткішав доступ до зарубіжного фінансуванню – термін кредитування обмежений тепер 90 днями. Під санкції потрапила і корпорація Ростех, їй заборонено надання кредитів на термін більше 30 днів.
Американський мінфін уточнює, що всі перераховані заходи “доповнюють обмеження, що знаходяться у віданні міністерства торгівлі США, і схожі з оприлюдненими сьогодні новими заходами ЄС”. Згорнути вже наявні профільні проекти з російськими компаніями пропонується до 26 вересня.
У документі наголошується також, що, “незважаючи на суворість цих заходів, зберігаються істотні можливості для розширення даних заходів і введення додаткових санкцій” на базі профільних президентських указів “в тому випадку, якщо російський уряд не вживе кроків до деескалації ситуації в Україні” .
Попередні санкції США проти Росії
Раніше президент США Барак Обама заявив, що Білий дім оголосить про нові санкції проти Росії в п’ятницю. “Ми поглибимо і розширимо санкції проти фінансового, енергетичного та оборонного секторів, – вказав він в заяві для преси, поширеній Білим домом. – Ці заходи посилять політичну ізоляцію Росії та економічні витрати для Росії, особливо в сферах, важливих для президента Путіна і тих, хто до нього близький. Моя адміністрація завтра (в п’ятницю) дасть конкретний список цих нових санкцій”.
Санкції США вводилися в чотири етапи. 20 березня 2014 – проти АБ “Росія”, 28 квітня – проти ІнвестКапіталБанк, СМП Банку і Собінбанку, 16 липня – проти Зовнішекономбанку і Газпромбанку, 29 липня – проти Банку ВТБ, Банку Москви і Россельхозбанка. 20 березня і 8 квітня були введені найбільш жорсткі санкції (заморожування активів і заборону транзакцій), 16 і 29 липня м’якші – заборона довгострокового кредитування.
Глава Ощадбанку: зовнішні ринки закриті для російських банків
Сбербанк не має можливості залучити фінансування з західних ринків ні на який термін, заявив журналістам голова Ощадбанку Герман Греф. “Фінансування зараз не можна залучити ні на який термін, зовнішні ринки закриті для російських банків”, – заявив Греф.
Разом з тим, Сбербанк не виключає зростання ставок за валютними вкладами і депозитами. Раніше деякі комерційні банки вже оголосили про підвищення ставок за валютними вкладами і кредитами на тлі зростаючої складності залучення валютного фондування через геополітичної напруженості.
За депозитами ставки підвищили Росбанк, Альфа-банк, Юникредіт банк, банк “Зеніт” та інші. На таку дію їх змусила піти вартість залучення валютного фондування через загострення геополітичної ситуації. В умовах фактично закритих західних ринків залучити долари і євро банкам стає значно дорожче.
Раніше в п’ятницю голова Банку Росії Ельвіра Набіулліна заявила журналістам, що зараз Банк Росії не бачить необхідності кредитувати російські банки в іноземній валюті.
“Так, є певна напруженість на цьому ринку у зв’язку з закриттям зовнішніх ринків. Ми за ситуацією спостерігаємо. На наш погляд, зараз немає необхідності вводити такі додаткові інструменти”, – сказала голова Банку Росії. При цьому вона зазначила, що у регулятора є всі можливості для того, щоб “цю проблему вирішити, коли така необхідність виникне”.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас