Чи загрожує Венесуелі дефолт найближчим часом? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи загрожує Венесуелі дефолт найближчим часом?

Кредит&Депозит
421
Багато економістів пророкують дефолт Венесуели, і на їх думку не допоможуть країні навіть колосальні запаси нафти. Чи справді є серйозна загроза дефолту?
У поточному році країні необхідно рефінансувати боргові зобов’язання на суму $ 7 млрд, а в загальному борг Венесуели становить $ 80 млрд. При цьому президент Венесуели Ніколас Мадуро вже робив заяви про те, що країна готова виконувати свої зобов’язання в повному обсязі, і жодних проблем з грошима немає.
Це підтвердив і Міністр фінансів країни Родольфо Торрес.
Звідки ж тоді беруться побоювання неплатоспроможності країни? Прийнято вважати, що ринок завжди дає найбільш точну оцінку, і зараз ця оцінка не обіцяє нічого хорошого. Так, кредитно-дефолтні свопи (CDS) на облігації Венесуели вже досягли рівнів, як у Аргентини, яка, як відомо, вже оголосила дефолт, хай і не без допомоги США.
Причина занепокоєння інвесторів, як пише Financial Times, полягає в тому, що державна компанія Венесуели PDVSA ще підшукує покупця на свій американський підрозділ Citgo. Вся справа в тому, що в разі дефолту, інвестори могли б розраховувати на отримання цього зарубіжного активу в якості компенсації, проте у разі якщо дефолт все ж трапиться, а актив вже буде проданий, то держателям боргу Венесуели доведеться розраховувати на менш цікаві активи.
Видання також зазначає, що на відміну від Аргентини, якій за великим рахунком нічого втрачати, Венесуела ризикує багато чим, і зокрема самої PDVSA, яка і забезпечує доходи держави від поставок нафти. Крім того, паніки на ринки додав і колишній міністр планування країни, відомий економіст, Ріккардо Хаусманн. Він заявив, що Венесуела вже оголосила дефолт за деякими облігаціями всередині країни.
Між тим, в індексі глобальних ринків, що розвиваються частка Венесуели становить близько 7%, і в разі дефолту можна буде спостерігати масштабне закриття позицій.
Якщо говорити про суто економічні проблеми країни, то їх, безумовно, вистачає. Варто згадати інфляцію в 63%, а резерви країни становлять лише $ 21 млрд, при тому, що ліквідних активів з них лише $ 3 млрд.
Незважаючи на всі складнощі і паніку на ринках, багато великих інвестдоми рекомендують своїм клієнтам купувати облігації Венесуели, і вважають, що країна зможе погасити свої борги.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас