Чому реверс газу може не стати для України рятівною соломинкою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому реверс газу може не стати для України рятівною соломинкою

Енергетика
1975
Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк 2 вересня заявив, що реверсні поставки газу зі Словаччини забезпечать Україні 10 млрд кубометрів газу на рік. Це покриє близько 40% обсягу газу, який Україна раніше купувала у Газпрому. Чи не занадто завищені наші очікування від можливостей реверсу?
Hubs аналізує основні проблеми в питанні реверсу.
Реверсний газ може виявитися дорогим для України
Ціна за поставки реверсного газу зі Словаччини ($ 320- 330 за 1000 кубометрів) для України сьогодні виглядає оптимальною. Але ця ціна стосується лише теплого періоду. Ціна на європейському енергетичному ринку формується не на довгострокових контрактах, а на комерційною ціною спотового ринку. Якщо зима буде холодною – ціна зміниться не на користь України. Цю точку зору підтримує президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар: «Чим ближе до холодного сезону ціна на споті зростає. Взимку газ може бути занадто дорогим і не буде сенсу його купувати. Коли реверсний газ поставлявся через Польщу та Угорщину, в зимовий період закупівля газу практично не здійснювалася ».
Росія також може вплинути на ціну реверсного газу, викуповуючи газ у європейських компаній. «Газпром юридично не може заборонити реверсні поставки. Питання в тому, що Газпром має право викуповувати надлишки газу вже в Європі, не залишаючи можливостей для його реверсу », – вважає експерт Інституту публічної політики Ільдар Газізуллін.
Газу з Європи може не вистачити на опалювальний сезон
В України достатньо блакитного палива, щоб пережити зиму. Необхідний обсяг газу для зимового періоду – 17 млрд кубометрів. У підземних сховищах України зараз близько 16 млрд. Це не забезпечить українцям комфортної зими, особливо, якщо вона буде холодною, але і не дасть замерзнути.
Обсяги реверсних поставок, анонсовані урядом, досить великі. Але 10 млрд кубів газу, про які йдеться – це просто максимально технічно можливі обсяги. Реальна ситуація інша. Поставки будуть значно менше через: тиск Росії на енергетичні компанії, високу ціну на газ в зимовий період, відсутність необхідних обсягів сировини в самій Європі.
Словаччину навряд чи можна назвати надійним партнером України
Єврокомісія заявляла про можливі реверсних поставках газу зі Словаччини ще кілька років тому. Домовленість про підписання відповідної угоди теж існує давно, адже ні Польща, ні Угорщина не мають технічних можливостей поставляти в Україну необхідні обсяги реверсного газу. Нарешті, в квітня 2014 року угода була підписана. Проте після угоди був тривалий період «технічної підготовки».
Росія всіляко сприяла затримці початку реверсних поставок зі Словаччини. «Україна готова була почати реверс раніше. Зі Словаччиною було два варіанти реверсу: т. з. в. «малий» і «великий» реверс. На жаль, зараз у нас є тільки «малий» реверс, в чому «завдяки» зусиллям «Газпрому», – пояснює аналітик нафтогазового консультаційного центру «Ньюфолк» Геннадій Коваль.
Словаччина могла б поповнити українські газові сховища майже на 4 млрд кубометрів газу, якби почала реверс відразу після підписання відповідної угоди з Україною. Замість цього словацька сторона вирішувала питання, хто буде платити за будівництво газової перемички з українським газопроводом. Всі роботи, які зробили реверс технічно можливим, обійшлися словакам в $ 20 млн, що за мірками газового ринку – зовсім незначна сума.
Міф 4 Європейські компанії повністю незалежні від російського впливу
Одна з головних завдань європейської енергобезпеки – реалізація Третього енергетичного пакета. У ньому містяться умови, що ускладнюють життя великим енергетичним компаніям-монополістам. «Газпром» зміг обійти ці «суворі» правила з «Північним потоком» завдяки лобі країн, зацікавлених у його будівництві. В першу чергу, Німеччини та Франції. І це незважаючи на те, що ні Північний, ні Південний потоки не мають нічого спільного з раціональністю: економічно вигідної альтернативи наземним газопроводам просто не існує. Якби не ситуація з Україною, будівництво Південного потоку вже б реалізовувалося, а політичні домовленості забезпечували б йому статус транс’європейського газопроводу, як і в ситуації з північним проектом.
Доля транзиту газу через Україну залежить від політичного впливу Кремля на Болгарію. Якщо вплив буде сильніший європейського бажання слідувати своїм директивам, то Україна опиниться на узбіччі європейського енергетичного ринку, а значить, і будь-яких постачань газу з Європи, в тому числі і реверсу зі Словаччини.
Про ненадійність реверсних поставок свідчить відмова Польщі від реверсу для України 10 вересня. Газпром почав обмежувати обсяг транзиту газу Україною для польської компанії PGNiG практично на чверть. Це зробило неможливими поставки реверсного газу для України. Аналогічні дії Газпрому по відношенню до Словаччини та Угорщини приведуть до того, що всі європейські партнери України по реверсу відмовляться від відповідних домовленостей. «Росія погіршить відносини з Європою, якщо по максимуму використоає газову зброю. Але вони до цього вже готові, оскільки в Росії працює не бізнес-логіка, а мілітаристська », – вважає Михайло Гончар.
Олексій Коваленко
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас