ООН пропонують легалізувати майже всі наркотики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ООН пропонують легалізувати майже всі наркотики

Світ
1313
Політики вважають, що пора переходити до регулювання наркотиків в суспільстві, а не до заборони.
Глобальна комісія з питань наркополітики закликала до часткової або повної легалізації більшості відомих видів наркотичних речовин. Політики вважають, що настав час, коли треба перейти від заборони до регулювання. Доповідь була підготовлена експертами групи, до якої увійшли екс-президент Бразилії Фернанду Кардозу, колишній генсек ООН Кофі Аннан, екс-президенти Колумбії, Мексики, Польщі, Португалії та Чилі.
Комісія оприлюднила доповідь, висновок якої «немає єдиного шаблону для регулювання сфери наркотиків», але найбільш прийнятним рішенням може стати легалізація більшості відомих наркотиків, використовуючи приклад регулювання продажу алкоголю та тютюну.
«На зміну каральній ідеології повинні прийти більш гуманні та ефективні підходи, засновані на наукових даних, принципах громадського здоров’я та права людини», – йдеться в документі.
Експерти групи пропонують зберегти сувору заборону на продаж наркотиків для неповнолітніх та оборот «найсильніших і ризикованих препаратів», таких як «крек» (кристалічна форма кокаїну) і «крокодил» (дезоморфин), який отримав останнім часом велике поширення.
Автори доповіді впевнені, що немає сенсу переслідувати дрібних виробників, які вирощують мак або коку в невеликих масштабах, приватних споживачів або вуличних дилерів. Водночас, правоохоронні органи повинні сконцентруватися на ватажках організованої злочинності, які контролюють нелегальний ринок наркотиків.
Такі висновки зроблені на підставі статистики, яка надає дані, що кримінальне переслідування за вживання і зберігання наркотиків не призвело до істотного зниження їх розповсюдження. Незважаючи на зусилля, які вживаються, «світову війну з наркотиками програно», зазначають експерти.
Глобальна комісія з питань наркополітики припускає, що її рекомендації будуть прийняті на спеціальній сесії Генеральної асамблеї ООН з наркотиків в 2016 році.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас