НБУ стверджує, що видане їм рефінансування не передбачає контролю за використанням - НАБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ стверджує, що видане їм рефінансування не передбачає контролю за використанням - НАБУ

Кредит&Депозит
1103
Національний банк України (НБУ) вважає, що рефінансування, яке він видає комерційним банкам не може бути цільовим і не передбачає контролю за використанням таких кредитів. Про це йдеться в листі регулятора у відповідь на пропозиції Незалежної асоціації банків України (НАБУ) щодо вдосконалення системи короткострокового рефінансування банків, повідомляє прес-служба НАБУ.
“Щодо цільового рефінансування і контролю з боку Національного банку України за використанням банками кредитів рефінансування, то слід зазначити, що сутність рефінансування банків, яке є монетарним інструментом, не може бути цільовим і не передбачає контролю за використанням таких кредитів і, як зазначалося вище, полягає в тимчасовому покритті розривів ліквідності банків у випадках виникнення непередбачених факторів, які можуть вплинути на їх діяльність, і в разі відсуності у банків інших можливостей рефінансування”, – йдеться в листі регулятора.
У своїх пропозиціях НАБУ вказувало на те, що рефінансування має бути систематизованим відповідно до цілей отримання коштів, термінів і т.д. Нецільове використання кредитів і, по суті, злочинне виведення коштів рефінансування з ряду проблемних банків, які мали місце в минулому, доводять необхідність жорсткого контролю за їх використанням.
Асоціація також, зокрема, пропонувала, щоб виконання встановлених вимог та дотримання певних критеріїв гарантувало банкам безумовне право на отримання необхідного обсягу рефінансування. Наприклад, в рамках лімітів, встановлених регулятором на кожен банк, в залежності від розміру його капіталу та портфеля державних цінних паперів. На думку НАБУ, наявність у банку портфеля державних цінних паперів має гарантувати йому отримання рефінансування хоча б в певному обсязі / пропорції.
НАБУ звертала увагу Нацбанку на те, що в сучасних умовах необхідно впроваджувати електронний документообіг, спрощувати процедури і зменшити кількість документів, необхідних для отримання рефінансування. Нацбанк не прийняв жодної пропозиції НАБУ щодо вдосконалення системи короткострокового рефінансування банків, які були сформовані практиками банківської справи” , – йдеться в повідомленні.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас